Een lekkernij uit de natuur

| Lesidee
Een lekkernij uit de natuur

In de supermarkt is veel eten te vinden in blikjes, zakjes en kant-en-klare potjes. Een eigen groentetuin zit er voor de meeste gezinnen niet in en planten tussen de tegels worden doorgaans als onkruid weggeplukt. Hoogtijd voor een lesje eetbare natuur. Lekker Landschap heeft daarvoor de lesmodule Wildplukken ontwikkeld. In deze lesmodule vind je recepten en informatie over de volgende producten: vlierbloemlimonade, brandnetelsoep, bramenijs, bloemetjesboter en gepofte kastanjes.

Een voorbeeld van een lekker en makkelijk recept:

Bramenijsjes
(voor een klas van ongeveer 20 personen)
10 minuten bereidingstijd en minimaal 4 uur wachttijd
Rijpe bramen kun je plukken in augustus en september

Wat heb je nodig?
Flinke schaal vers geplukte bramen
Ongeveer 2 liter appelsap
20 ijsvormpjes met stokjes
Vergiet
Diepvries of koelkast met vriesvak

Aan de slag
1. Spoel de bramen goed af en laat ze uitlekken in het vergiet
2. Verdeel de bramen over de ijsvormpjes
3. Prik een stokje in elk ijsje. Zo nodig kun je eerst met de punt van een scherp mesje door het fruit prikken
4. Vul de vormpjes op met het appelsap
5. Zet de ijsvormpjes in de diepvries

Naast een recept, biedt de lesmodule nog een aantal leuke weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat brandnetels enorm lange wortels hebben? Daarmee kunnen ze veel voedingsstoffen uit de grond halen. Brandnetels zitten dan ook boordevol vitamine A, B en C. Er zit zelfs 7 keer meer vitamine C in dan in sinaasappels!

Meer recepten of andere activiteiten in de eetbare natuur? Bekijk hier de lesmodule Wildplukken, inclusief het docentenblad

Groep 7+8 | Doel: inzicht in herkomst van voedsel en voedselproductie, meer kennis van planten in de omgeving | Materiaal: recept en ingrediënten

foto Martine Kalisvaart door
Martine Kalisvaart