Gedrag bij pekelkreeftjes

Lesidee groep 1 t/m 8
Gedrag bij pekelkreeftjes

Pekelkreeftjes zijn onverwoestbare beestjes van maximaal 15 millimeter groot. Ze vertonen een ingenieus klinkendverschijnsel: phototaxis. Dat betekent dat ze reageren op veranderend licht. Deze eigenschap maakt dat deze beestjes ideaal zijn om te observeren. 

Zelf aan de slag met pekelkreeftjes? De diertjes zijn als gedroogde eitjes te koop bij aquariawinkels en komen in een bak zout water tot leven. Voor starters zijn er speciale kweeksetjes op de markt, compleet met aquarium, eitjes, voedsel en zout voor in het water.

Met pekelkreeftjes zijn leuke observatie-experimenten te doen, doordat ze zo sterk op licht reageren. Plaats bijvoorbeeld afwisselend een lichtbron naast, onder of boven het aquarium. Hoe reageren de pekelkreeftjes? Bedek een deel van het aquarium met zwart papier. Welk gedrag vertonen de diertjes op de grens van donker en licht? En wat gebeurt er als je het aquarium deels bedekt met gele folie en deels met rode folie, terwijl de lichtbron er nog naast staat? Welke voorkeur hebben de pekelkreeftjes? Wat kan hiervoor een verklaring zijn? 

Kijk voor nog meer informatie en proefjes op:
de site van NVON of Bioplek.
Power to the pekelkreeftjes

Groep 3 – 8 | Doel: De leerling leert dat gedrag van pekelkreeftjes beïnvloedt wordt door licht (een abiotische factor). De leerling leert dat gedrag van dieren dieren objectief beschreven kan worden door gestructureerd observeren en registreren (groep 7 en 8). 

Foto: Dolgin, 2008

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen