Een voorjaarsvakantie vol schimmels

| Eropuit
Een voorjaarsvakantie vol schimmels

Schimmels zijn meer dan vieze groene pluisjes op bedorven etenswaren. Schimmels kunnen ook juist goed van pas komen, bij het produceren van voedsel of nieuwe materialen. In Utrecht gebeurt er van alles rondom schimmels, in het Centraal Bureau voor Schimmelcultures (CBS), en in Universiteitsmuseum Utrecht.

Utrecht organiseert allerlei schimmelactiviteiten in het kader van het Westerdijkjaar. Johanna Westerdijk werd op 11 februari precies honderd jaar geleden de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland. Ze deed onderzoek naar plantenziektes en schimmels, en startte de schimmelcollectie van het Centraalbureau voor Schimmelcultures, dat nu de allergrootste collectie ter wereld is.

SchimmelLAB
Ontdek de bijzondere wereld van schimmels in het Universiteitsmuseum Utrecht. In de afgelopen honderd jaar zijn er al meer dan 100.000 schimmels verzameld, en er zijn er nog veel meer te ontdekken. In het Universiteitsmuseum Utrecht kun je in het SchimmelLAB ontdekken wat schimmels kunnen betekenen voor de landbouw en voor nieuwe, duurzame materialen. Vanaf 16 februari.

SchimmelLOKET
Altijd al gedroomd van een schimmel met jouw naam? Doe dan mee aan ‘Wereldfaam, een schimmel met je naam’. In samenwerking met het Centraal Bureau voor Schimmelcultures opent het Universiteitsmuseum Utrecht een SchimmelLOKET. Hier kun je in de voorjaarsvakantie een onderzoekskit ophalen waarmee je in je eigen tuin misschien wel een nieuwe schimmel ontdekt. 

Schimmelschikken
Vind jij schimmels vies? Laat je in de voorjaarsvakantie in het SchimmelLAB verrassen en proef hoe lekker schimmels zijn en bekijk ze onder de microscoop. Bij de workshop Schimmelschikken 'bouw' je zelf een schimmel. De nieuw ontworpen schimmels worden verzameld en tentoongesteld. Het programma in het SchimmelLAB is van 10.30 - 16.30 uur.

MuseumJeugdUniversiteit
Wist je dat je van schimmels een plankje kunt maken? En dat het mogelijk is om met die plankjes huizen of meubels te maken? Schimmelexpert Han Wösten bestudeert het nut van schimmels en de mogelijkheid om duurzame materialen te maken van schimmels. In de lezing van de MuseumJeugdUniversiteit vertelt hij of we in de toekomst huizen van schimmels op de maan kunnen bouwen. (Zondag 12 maart van 11.00 - 12.00uur en van 12.30 - 13.30uur, voor kinderen van 8 - 12 jaar; aanmelden verplicht)

Meer weten over schimmels?
Bekijk een aflevering van Het Klokhuis over schimmels.

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen