In de ban van de ree

Gepubliceerd op: maandag 18 april 2016

Na de populaire tentoonstelling Spannende spinnen opende Natuurmuseum Nijmegen 9 april een nieuwe tentoonstelling: In de ban van de ree. Biologie Plus bracht een bezoekje.

Eropuit In de ban van de ree

Op de tweede verdieping van het kleine natuurmuseum in Nijmegen is het uitgestorven. Ondanks de vrije woensdagmiddag zijn er geen kinderen te bekennen. De nieuwe tentoonstelling over het ree (Capreolus capreolus), een van 's lands meest voorkomende zoogdieren, moet duidelijk nog aan populariteit winnen.

Interactief
Toch heeft het museum geprobeerd het voor kinderen boeiend te maken. Nee, geen levende dieren deze keer, zoals bij Spannende spinnen, maar wel interactieve elementen. Naast een blokkenpuzzel van een ree voor de allerkleinsten, kun je op een weegschaal je eigen gewicht vergelijken met dat van een ree en op een hometrainer zo hard proberen te fietsen als een ree rent. En er zijn veel knopjes om op te drukken, onder andere voor een quiz over het menu van een ree.

Gewei
In vitrines liggen schedels met verschillende stadia van ontwikkeling van het gewei van de reebok. Ze laten mooi zien hoe het harige gewei langzaam uit het hoofd groeit, waarna het ree het kaal schuurt. Ook de bijzondere geweien van andere dieren zijn te zien: edelhert, impala en narwal. Een slechte vergelijking overigens, aangezien het bij de laatste niet een gewei betreft, maar een tand.

Opgezet ree
In modellen van reeën is te zien hoe het jong zich in de moeder ontwikkelt en hoe het later eenzaam in het gras verscholen ligt, met de belangrijke waarschuwing aan de bezoeker: laat een gevonden reekalf gewoon liggen, moeder komt spoedig weer terug. Opgezette reeën zijn er ook, waaronder een schattig jong met witte stippen. Bambi! Of toch niet? Op die vraag geeft het touchscreen met allerlei weetjes over het ree antwoord. Naast leuke feitjes zijn er video's, spelletjes en een fotoalbum op het scherm te bekijken.

Riviernatuur
De tentoonstelling is niet groot, maar in de rest van het museum is ook nog een en ander te bekijken. Zo heeft het natuurmuseum een bijzondere verzameling opgezette dieren van de nabij gelegen riviernatuur, zoals de grote grazers en meerdere otters, een nieuwkomer rond Nijmegen.

'In de ban van de ree' is tot 2 oktober 2016 te bezoeken in Natuurmuseum Nijmegen. Er volgen komende maanden activiteiten rondom de expositie, zoals fietsexcursies, activiteiten voor kinderen in de meivakantie en een lezing. Voor meer informatie, zie de website: natuurmuseum.nl/in-de-ban-van-de-ree

foto Koen Moons door
Koen Moons