Leren camoufleren in natuurmuseum

Gepubliceerd op: dinsdag 14 maart 2017

De nieuwe tentoonstelling Camouflage-kunstenaars leert je alles over de slimme verstoptechnieken van dieren en mensen.

Eropuit Leren camoufleren in natuurmuseum

Foto: Rob Alving

Welke vogel doet net alsof hij een stuk boom is? En waarom ziet een platvis er zo raar uit? Twee vragen waarop je een antwoord kan vinden in de nieuwe tentoonstelling van het natuurmuseum Nijmegen: de Camouflage-kunstenaars. In deze tentoonstelling, die 18 februari is geopend, leer je alles over de slimme verstoptechnieken van dieren en mensen.

Schutkleur
Met behulp van blokken met informatie, verspreid over de bovenste verdieping van het museum, leren kinderen over de beste trucs om je te verstoppen in de natuur. Zo valt een kudde zebra’s met al hun strepen tussen het hoge gras niet op voor een leeuw, en hebben kikkers niet alleen een schutkleur, maar ook een schutstructuur om beter op te gaan in hun omgeving.

Afkijken
Toch wordt verstoppen niet alleen gedaan door dieren die niet opgegeten willen worden. Ook andere dieren hebben redenen om niet op te willen vallen, bijvoorbeeld om ongezien een prooi te kunnen vangen of rustig hun jongen groot te brengen. Naast dieren komen ook mensen voor in de nieuwe tentoonstelling. Mensen kunnen namelijk van de natuur leren als het gaat om het verstoppen voor anderen. Denk maar eens aan de uniformen van het leger. Als mensen iets ontwerpen dat ze afkijken van de natuur noem je dat biomimicry.

Gezelschapsspellen
De informatieblokken over verschillende camouflage-kunstenaars zijn speels en kleurrijk, gericht op een jong publiek. Er is een afwisseling van tekst, filmpjes, opgezette of nagemaakte dieren en raadsels of spellen. Daarnaast zijn er in de ruimte nog drie grote gezelschapspellen te vinden: een evenwichtsspel, mikado en mens-erger-je-niet. Deze laatste drie spellen hebben weinig met het thema te maken. Er wordt wel gebruik gemaakt van gecamoufleerde dieren als pionnen, maar daar hoef je niet lang naar te zoeken. De kinderen vermaken zich er wel heel goed mee, maar als ouder of docent ligt er dus een taak om ervoor te zorgen dat de kinderen ook aandacht besteden aan onderdelen die over camouflage gaan. Gelukkig is door het museum ook een speurtocht uitgezet die de kinderen aan de hand van tien vragen langs alle informatieblokken leidt. Kans op educatie genoeg dus. Zeker als de kinderen vanuit zichzelf erg gemotiveerd zijn. Een jongen uit groep 7 gaat zeer enthousiast aan de slag met de speurtocht: ‘Ik wil later bioloog worden’,  zegt hij trots, en loopt meteen naar de dichtstbijzijnde informatiezuil.

Verdiepingen
Voor hem en de andere kinderen is er nog meer te zien. Het natuurmuseum Nijmegen bestaat namelijk uit drie verdiepingen. Beneden is de ontvangst met kleine winkel en daar bevinden zich enkele vaste stukken van het museum. De bovenste twee verdiepingen wisselen. ‘Door de wisselende tentoonstellingen, blijft het leuk om te gaan’, zegt een jonge vrouw. ‘Vroeger kwam ik hier zelf regelmatig met mijn jongere broertje, en nu neem ik hen mee’, zegt ze wijzend naar de drie jonge kinderen waarover ze zich ontfermt. ‘We zijn al  drie uur binnen en de kinderen zijn nog steeds druk bezig’.

Het museum biedt naast de nieuwste tentoonstelling ook een speurtocht langs de vaste objecten, meerdere spellen, films, kleurplaten en allerlei laatjes met verrassende dieren en planten om te ontdekken.

De tentoonstelling van Camouflage-kunstenaars is geschikt voor groep 5 tot en met 8, en nog te zien tot 16 juli 2017. Voor meer informatie over speciale activiteiten, prijzen en openingstijden kijk je op de site van Natuurmuseum Nijmegen. Bij de tentoonstelling is een apart schoolbezoek te boeken, met speurtocht en uitleg.

Meer doen met biomimicry in de klas?  Dat kan met het lespakket Technieken uit de natuur, Biomimicry op en rond het schoolplein. De eerste module is gratis te downloaden.

foto Martine Kalisvaart door
Martine Kalisvaart