Op bezoek bij de dominomus

| Eropuit
Op bezoek bij de dominomus

Vanwege de Nationale Vogelweek zijn er tot en met 22 mei overal in het land activiteiten georganiseerd om op zoek te gaan naar vogels, exposities te bezoeken of naar spannende vogelverhalen te luisteren. Hiervoor hoef je niet naar het platteland of een natuurgebied, want juist in de stad zijn ook veel vogels te vinden. Een speciale aanrader is de speurtocht ‘Beter één vogel in de hand…’ in Het Natuurhistorisch Rotterdam, gespecialiseerd in stadsnatuur. Je bent zo vrij als een vogel om in het museum op zoek te gaan naar alles wat vliegt en fladdert.

De dominomus
Je kun dan onder meer de dominomus bezoeken: een vogeltje dat juist door zijn gefladder  het leven liet. Deze mus verkreeg nationale bekendheid doordat het op 14 november 2005 rondvloog in het Frisian Expo Center in Leeuwarden. Daar werden toen de voorbereidingen getroffen voor een recordpoging op Domino Day 2005. Er stonden op dat moment al zo’n 3,5 miljoen dominosteentjes overeind en de mus vloog er 23 duizend omver. Na mislukte pogingen de dominomus te vangen besloot de organisatie het diertje af te schieten. Dit leidde in de media tot veel verontwaardiging: Radio 538 loofde bijvoorbeeld 5000 euro uit voor degene die de dominosteentjes alsnog voortijdig kon omgooien. De schutter kreeg uiteindelijk een boete van 200 euro. De dominomus is nu een van sterattracties in de vaste tentoonstelling Dode dieren met een verhaal in Rotterdam. 

Stadsvogels
Tijdens de speurtocht kun je ook kennismaken met stadse vogels in de expositie Pure Veerkracht, waarin onder meer een zwanennest van grachtafval te zien is. Ook loopt er nu de kunstmanifestatie ‘Heel Nederland de lucht in’ waarin ruim honderdtien bekende kunstenaars een eerbetoon brengen aan vogels. Verder loopt de fototentoonstelling Ornithologie met observaties uit het vogelrijk van de fotografen Anne Geene en Arjan de Nooy. Op Tweede Pinksterdag 16 mei is er een lezing van ecoloog en vogelkenner Garry Bakker die je meeneemt op wereldreis langs alle soorten vogels. Om vogels te zien vliegen en horen fluiten, moet je natuurlijk naar buiten. Speciaal hiervoor is er zondag 22 mei de excursie ‘Zie ze vliegen’, waarin je met een echte ecoloog op zoek gaat naar de stadvogels, die gelukkig nog wel vrijuit rondvliegen en fladderen. 

De speurtocht ‘Beter één vogel in de hand…’ is geschikt voor kinderen vanaf 7 en kost 1 euro, plus een toegangskaartje voor het museum. De lezing op 16 mei is verder gratis en de excursie op 22 mei kost 3 euro extra. Om verzekerd te zijn van een plekje, is aanmelden aan te raden via de website van de vogelweek.
 
Website Het Natuurhistorisch Rotterdam: www.hetnatuurhistorisch.nl
Website Nationale Vogelweek: www.vogelweek.nl 

Bekijk hier het YouTube-filmpje over de Dominomus: 
  

foto Gert van Maanen door
Gert van Maanen