Volg de lente met de GrowApp

Gepubliceerd op: dinsdag 28 maart 2017

Met de GrowApp kunnen leerlingen nu de ontluikende lente vastleggen. Foto’s van telkens dezelfde boom of plek helpen ook wetenschappers een handje.

In de buurt Volg de lente met de GrowApp

Nu het voorjaar officieel van start is gegaan is het een kwestie van tijd voordat het dorre winterlandschap overgaat in de kleurrijke lente. Om de geleidelijke veranderingen vast te leggen is er nu de gratis GrowApp. Het idee eracher is simpel: kies een mooie en herkenbare plek, en keer daar regelmatig naar terug om foto’s te maken van de ontluikende lente. De GrowApp helpt je bij het zo vergelijkbaar mogelijk maken van de foto’s, en maakt van de serie vervolgens een timelapse-video. Zo kunnen de ontwikkelingen goed worden weergegeven. Sinds zijn lancering op 19 maart zijn er in Nederland al meer dan 1250 fotolocaties vastgelegd.

Groene golf
De GrowApp is ontwikkeld door de Wageningen Universiteit en door Globe, een internationaal netwerk van scholen die wetenschappers een handje helpen door natuur en milieu in de schoolomgeving te onderzoeken. Aan Globe doen momenteel leerlingen uit zeventien landen in Europa mee. Door de GrowApp hopen de ontwikkelaars de zogeheten groene golf in beeld te brengen: de vergroening van de natuur die in de lente van het zuiden tot het noorden over Europa trekt. De verschillen in groei en ontwikkeling van de natuur kan zo op deze verschillende plekken goed vergeleken worden. De focus ligt op zes plantensoorten: zomereik, hazelaar, beuk, ruwe berk, zure kers en winterlinde.

Klimaatverandering
De gegevens die in de GrowApp worden verzameld kunnen ook bijdragen aan een beter beeld van de impact van klimaatverandering op de natuur en het landschap. Door de opwarming van de aarde komen vele boomsoorten eerder in bloei dan voorheen. Onderzoekers schatten dat dit jaar de lente door het zachte weer zo’n twee weken eerder van start is gegaan dan vijfig jaar geleden. Op termijn is dat met de foto’s van de GrowApp goed zichtbaar.

Meedoen?
Download de app hier of kijk op de website. Globe Nederland ontwikkelde ook bijbehorend lesmateriaal.

Meer lezen?
-          Over de GrowApp