Monsters en prachtvlinders zoeken

De klas uit
Monsters en prachtvlinders zoeken

Fotocredits: Groot avondrood (Deilephila elpenor) door Hamon jp

Nachtvlinders worden gelokt met een wit laken met daarachter een lamp. Zodra het donker wordt, komen er nachtvlinders op het doek af. Ook op een stroopmengsel dat op de bomen wordt gesmeerd komen ze af. Dat wordt ook wel stropen genoemd. Door dit soort trucs kunnen de verborgen levende nachtvlinders toch goed bekeken worden.

Extreme sprieten
Om in het donker te kunnen leven, hebben nachtvlinders zich op allerlei manieren aangepast. ’s Nachts zijn ogen niet zo nuttig. Nachtvlinders gebruiken daarom hun voelsprieten als neus om voedsel of een partner te vinden. Bij sommige soorten hebben de mannetjes extreem grote sprieten, waarmee ze een vrouwtje al op kilometers afstand kunnen ruiken.

Camouflage en kleuren
Ook felle kleuren om vijanden af te schrikken, zijn niet zichtbaar in het donker. Veel soorten nachtvlinders hebben daarom geen felle kleur, maar een camouflagepatroon. Daardoor vallen ze ook overdag niet op wanneer ze op een boom zitten te rusten. Soorten als de huismoeder hebben alleen een felle kleur op de achtervleugels. In rust zijn deze niet zichtbaar, maar bij verstoring laat hij ze zien om zijn vijand te laten schrikken.

Excursies
De Nachtvlindernacht is van 3 tot 5 juni en wordt georganiseerd door De Vlinderstichting in samenwerking met de Werkgroep Vlinderfaunistiek van EIS-Nederland. Het doel is zoveel mogelijk mensen op een spannende manier kennis te laten maken met nachtvlinders en tegelijkertijd gegevens van nachtvlinders te verzamelen. Kijk voor een overzicht van alle excursiepunten op www.nachtvlindernacht.nl. Overigens wordt het wel een latertje. Om 22.00 uur gaat de zon pas onder en dat betekent dat pas vanaf een uur of elf de vlinders flink los zullen komen.

Meer informatie
- Werkblad Nachtvlinders
- SchoolTV over dag- en nachtvlinders
- Een recept voor het ‘stropen’, het lokken van nachtvlinders met een stroopmengsel.
- Een overzicht van de Nederlandse nachtvlinders

foto Koen Moons door
Koen Moons