Onverwachte paddenstoelen

Natuurnieuws
Onverwachte paddenstoelen

Wie deze herfst bijzondere paddenstoelen wil zoeken, hoeft daarvoor niet eens het bos in. Ook in de supermarkt zijn namelijk unieke soorten te vinden. Twee Britse biologen ontdekten in een zakje dat eigenlijk eekhoorntjesbrood zou bevatten maar liefst drie compleet nieuwe paddenstoelensoorten. Ze kwamen daarachter tijdens hun zoektocht naar nieuwe soorten. Om het proces te versnellen doken ze de supermarkt in en kochten er een zakje eekhoorntjesbrood uit China. Dat is een populaire eetbare paddenstoel waarvan bijvoorbeeld een lekkere risotto te maken is. 

Er bestaan enorm veel soorten paddenstoelen: volgens sommige biologen wel tien miljoen soorten. Maar slechts een heel klein deel daarvan is goed beschreven en heeft een naam gekregen. Volgens de Britse onderzoekers sterven er op dit moment jaarlijks zelfs meer soorten uit dan er beschreven worden.

Het is paddenstoelentelers echter nog niet gelukt eekhoorntjesbrood te telen; alle exemplaren zijn daarom uit het wild afkomstig. Wilde paddenstoelen goed identificeren is niet gemakkelijk. De onderzoekers hoopten daarom al in hun zakje ook andere soorten aan te treffen dan eekhoorntjesbrood. Ze namen vijftien stukjes, maar daaraan waren niet veel soortskenmerken te zien. Gelukkig konden de onderzoekers wel de dna-volgorde van de stukjes bepalen. Op basis daarvan zagen ze dat bij de stukjes maar liefst drie andere soorten dan eekhoorntjesbrood zaten. Sterker nog: deze drie soorten waren compleet nieuw voor de wetenschap: ze hadden nog niet eens een naam!

De onderzoekers mochten daarom namen verzinnen voor hun nieuwe soorten. Ze noemden ze Boletus bainiugan, Boletus shiyong en Boletus meiweiniuganjun, verwijzend naar de lekkere smaak van de paddenstoelen.

Wil je zelf paddenstoelen zoeken en identificeren met de klas? Gebruik dan bijvoorbeeld de paddenstoelenzoekkaart van Tringa Paintings.

foto Jeroen Scharroo door
Jeroen Scharroo