Doe mee aan bladeren-onderzoek

Lesidee groep 1 t/m 8
Doe mee aan bladeren-onderzoek

Foto: Arnold van Vliet

Nederland heeft dit jaar een late tot zeer late herfst. Doordat het in september lang warm was bleven de verkleurde bladeren lang aan de boom hangen en is er sprake van intense kleuren. Een mooie aanleiding om met de klas de ontwikkeling van de bijzondere herfst van dit jaar vast te leggen. De verloop van de bladkleuring en het einde de bladval voor de maand november kun je doorgeven bij de Natuurkalender.

De onderzoekers willen van zoveel mogelijk plaatsen weten wanneer vrijwel al het blad van twaalf boomsoorten is gevallen: Amerikaanse eik, beuk, gewone vlier, gewone vogelkers, hazelaar, ruwe berk, wilde lijsterbes, wintereik, witte els, witte paardenkastanje, zomereik en zwarte els.

Onderzoek
Log in of geef de waarneming anoniem door. Kies voor module Natuurkalender, groep Plant en vervolgens de waargenomen boom. Geef dan aan of alle bladeren zijn gevallen (einde bladval) of in hoeverre de boom aan het verkleuren is (50 procent herfsttinten, 100 procent herfsttinten). Zo help je mee met het onderzoek.

De biologen denken dat bladverkleuring en bladval dit jaar veel later is dan normaal. Dat blijkt onder meer uit het verschil in bladverkleuring van de berk in Wageningen (zie foto). Aan die boom waren begin november vorig jaar vrijwel alle blaadjes aan de boom al verkleurd, nu was dat pas elf dagen later het geval.

Groep 1 – 6 | Doel: Leerling leert dat planten zich aanpassen aan seizoenen. 

Meer lezen?
Herfst in 2016 uitzonderlijk laat
Waarom verkleuren bladeren van bomen?
Interactief determineren van bomen

foto Gert van Maanen door
Gert van Maanen