Ontwerp een pepernotenschietmachine

Gepubliceerd op: donderdag 16 november 2017

Help de pieten door samen met de klas pepernotenschietmachines te maken aan de hand van een ontwerpcyclus.

In de klas Ontwerp een pepernotenschietmachine

Heb je de liedjes alweer ingestudeerd met de klas? 'Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje', of:  'Strooi dan wat lekkers, in de één of and’re hoek'. Deze liedjes gaan over pieten die pepernoten rondstrooien. Maar om dit goed te doen, kunnen pieten wel wat hulp gebruiken. Ze lopen namelijk risico op een tennisarm door al dat gestrooi met pepernoten. Ga daarom met de klas aan de slag met het maken van pepernotenschietmachines. Je kan er ook een wedstrijd van maken om te kijken welke schietmachine de pepernoten het verste weg kan schieten.

Bij het maken van een pepernotenschietmachine kun je heel goed de ontwerpcyclus toepassen. Deze cyclus bestaat uit het probleem verkennen, een ontwerp voorstellen, de machine bouwen, testen en evalueren. Verzamel zoveel mogelijk spullen, waaronder elastische voorwerpen als ballonnen en elastiek, en leg deze op de tafels in de klas. Leg leerlingen het probleem voor en laat ze nadenken over oplossingen waarmee ze pepernoten kunnen wegschieten. Je kan leerlingen eventueel een tekening laten maken van de pepernotenmachine die zij willen bouwen. Daarna gaan ze aan de slag met het bouwen van hun schietmachine.

Als de machines klaar zijn, is het moment aangebroken om met de kinderen naar buiten te gaan en de pepernotenmachine te testen. Welke machines schieten de pepernoten het verste weg? Laat de kinderen daarna in groepjes kijken naar elkaars machines, zodat ze kunnen ontdekken waarom sommige machines beter werken dan andere.

Vragen voor de leerlingen:

- Hoe kunnen pepernoten het beste weggeschoten worden?
- Waaraan moet een goede schietmachine voldoen?
- Hoe komt het dat sommige schietmachines beter werken dan andere?

Groep 5-8 | Doel: De leerling krijgt inzicht in hoe je materialen met elkaar kunt verbinden. De leerling weet proefondervindelijk welke constructies beter pepernoten kunnen wegschieten dan andere | Materiaal: zo veel en gevarieerd mogelijk, waaronder voorwerpen die elastisch zijn en…  pepernoten.

Meer informatie:
Download hier het werkblad behorend bij de pepernoten schietmachine.
Bekijk hier het filmpje van het ontwerpen van een pepernotenschietmachine

foto Harmjan Lammers door
Harmjan Lammers