Op bloemenjacht in de winter

| In de klas
Op bloemenjacht in de winter

Veel mensen vinden de winterse natuur maar grauw en saai. De meeste planten sterven af of verdwijnen onder de grond en komen in de lente pas weer op. Dat maakt de tuin en het schoolplein een kale en dorre bedoeling. Toch zijn er ook planten die zelfs in de winter nog in bloei staan. Dat komt doordat het weer in de herfst heel mild is geweest, waardoor planten hun bloei langer kunnen rekken. 

Download de Zoekkaart Winterplanten en ga met de klas naar buiten. Welke bloeiende wilde en verwilderde plantensoorten vinden jullie? Enkele veel voorkomende winterbloeiers zijn: de paardenbloem, het madeliefje, vogelmuur, gewone melkdistel, straatgras, paarse dovenetel en scherpe boterbloem. Hoeveel soorten hebben jullie gevonden? Welke bloeiende soort kwam het meeste voor?

Ook natuurorganisatie Floron is benieuwd naar het aantal bloeiende planten in de winter en organiseert deze kerstvakantie daarom de Eindejaarsplantenjacht. De organisatie roept iedereen op om tussen eerste Kerstdag en woensdag 3 januari gedurende één uur alle wilde en verwilderde planten te noteren die buiten in bloei staan. Floron hoopt zo een beeld te krijgen van het aantal bloeiende planten in de winter en welke soort het meest in bloei staat. Help Floron een handje en vraag de klas in de kerstvakantie nogmaals op zoek te gaan naar winterse bloemen. 

Vergelijk op de maandag na de kerstvakantie jullie resultaten. Welke bloemen vond de klas tijdens Kerst? Wie vond de meeste soorten? Geef de resultaten uiterlijk maandag 4 januari door op de website van Floron (www.plantenjacht.nl). Vergelijk de resultaten ook eens met die van voor de vakantie. Waren er met Kerst meer of minder soorten in bloei?

Groep 5-8 | 60 minuten 
Doel: De leerling weet verschillende plantensoorten van elkaar te onderscheiden en dat planten zich aan de seizoenen aanpassen. | Materiaal: Zoekkaart Winterplanten, pen en papier.

foto Vera Nijboer door
Vera Nijboer