Tuinvogels tellen

| In de klas
Tuinvogels tellen

‘Vogels tellen is net zo makkelijk als 1-2-3!’, claimen de organisatoren van de Nationale Tuinvogeltelling. In het weekend van 27 en 28 januari gaat de telling weer van start. Scholen, kinderboerderijen of NME-centra kunnen vooraf alvast een half uur vogels op het schoolplein of in de schooltuin tellen. 

Kauwtjes
Huismussen, koolmezen en merels zijn bijna vaste bezetters van de top drie van de tuinvogeltelling. Toch levert de Tuinvogeltelling ieder jaar veel gegevens over de vogelstand in Nederland. Zo kan Vogelbescherming Nederland in de gaten houden met welke vogels het goed gaat en met welke slechter. Ook kunnen ze zo bepalen welke vogels extra aandacht nodig hebben. Zo verliest de spreeuw steeds meer terrein en is de exotische halsbandparkiet in opkomst. Bij de telling op scholen was vorig jaar het kauwtje de meest getelde soort, waarschijnlijk omdat mussen en mezen open vlaktes als schoolpleinen meer vermijden. Kauwen en kraaien zijn minder bang voor roofvogels. De merel werd het meest gezien. Dit komt waarschijnlijk doordat kauwen in grote aantallen voorkomen. Merels laten zich wel regelmatig zien, maar komen niet in grote aantallen voor.

Lesmateriaal
Dit jaar is er lesmateriaal te vinden van de Nationale Tuinvogeltelling. Verschillende onderwerpen rondom vogels komen aan bod, zoals hun uiterlijk, gedrag en zang. Er zitten werkbladen bij die voor de telling gemaakt kunnen worden en die helpen bij het herkennen van de vogels. Ook is er een telformulier te vinden met daarop de 15 meest voorkomende tuinvogels. Bij het materiaal staat informatie over hoe je zelf vogelvoer, een voederplank of nestkastje kan maken. Daarnaast staan er tips om het schoolplein vogelvriendelijk te maken of het klaslokaal om te toveren tot schuilhut. Een schuilhut maakt het makkelijker om vogels te tellen, omdat je zelf niet zichtbaar bent voor de vogels. Het materiaal is bedoeld om scholieren bewust te maken van de levensstijl van vogels en waar hun voedsel vandaan komt.


De teldagen moeten natuurlijk ook duidelijk maken dat het leuk is om vogels en vogelgedrag te bestuderen. Hoewel de kans klein is dat je in de tuin of op het schoolplein helemaal geen vogels ziet, mag je geen vogels doorgeven als je die niet in het half uur echt gezien hebt. Het is niet voor niks een Nationale Tuinvogeltelling. 


Doe ook mee aan de Nationale Vogeltelling op 27 en 28 januari.
Bekijk hier de resultaten van de Tuinvogeltelling.

 

foto Gert van Maanen door
Gert van Maanen