DuurzaamDoor

Geef me zeep!

De klas uit
Geef me zeep!

Bekijk meer foto's op Facebook!

Het is nog geen 9 uur in de ochtend. De zure geur van stro kruipt de neusgaten binnen en uit een grote partytent klinkt opgewonden geroep. Het zijn ruim 150 kinderen tussen de 8 en 14 jaar die deelnemen aan de derde editie van de Kids Climate Conference . Ze hebben een prijsvraag gewonnen rondom het thema Zorg voor water. Uit volle borst roepen ze dat ze er zin in hebben.

Zeven teams gaan op weg naar de workshops. Een groot veld van Center Parcs Het Heijderbos is omgetoverd tot een enorme ontdekplek. De kinderen gaan problemen in beekjes, rivieren en oceanen in levende lijve ervaren, mogen zelf oplossingen aandragen en maken afspraken hoe hun oplossingen handen en voeten krijgen. Het Wereld Natuur Fonds en Center Parcs  zijn initiatiefnemers van het evenement.

Zeep
Team dolfijn begint bij een vijvertje, speciaal voor deze dag aangelegd. De kinderen kijken naar vlekken die in water drijven en vragen zich hardop af wat ze zien. Olie, legt hun begeleidende buddie uit. De buddie steekt haar vinger in het water en laat het glimmende goedje zien. De meisjes uit de groep staan te popelen om ook hun vinger in de olie te steken. Maar als ze ervaren wat vogels en andere zeedieren over zich heen krijgen wanneer er olie in de zee terecht komt, roept de eerste hard: ‘Ieuw! Vies! Wat stinkt dat zeg!’ Met een wanhopige blik in haar ogen vervolgt ze: ‘Geef me zeep!’

Jean Henkens is bedenker van het evenement. Hij is al 32 jaar bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs: ‘Ik ben het groene projectiel van het bedrijf. Ik ontwikkel nieuwe landschappen waarin mens en dier echt samenleven: leefbossen noem ik dat.’ Henkens voelt zich verplicht de nieuwe generatie duidelijk te maken dat de aarde voor zeer grote problemen staat. Hij wil mensen inspireren daar wat aan te doen. ‘Ik wil kinderen een podium geven om hun eigen mening te geven over de maatschappij. Het is noodzakelijk dat kinderen mee hun toekomst gaan bepalen en mee het landschap gaan inrichten waarin zij gaan leven.’ 

Restaurant
‘Waarom bouw je nou in het bos?’ vraagt een buddie vertwijfeld. De kinderen mogen tijdens de conferentie zelf bepalen waar ze huizen neerzetten in een bosrijk gebied, al zijn ze wel aangespoord om rekening te houden met de leefwereld van alle dieren die er wonen. ‘Hier zit een restaurant,’ zegt een wat oudere jongen met een grote grijns op zijn gezicht. ‘Daar kun je hert eten.’ De jongere kinderen uit de groep zijn bezig flatgebouwen te maken: daarmee houden ze veel ruimte voor het bos over. Een meisje met een vlotte paardenstaart legt mos op het dak van de flat. Zodra ze klaar is, springt ze in de lucht en roept: ‘Ja! Een groen dak voor de dieren om op te wonen!’ Een jongen uit haar groep heeft ook een idee: ‘Je kan toch ook zo’n heel huis aan de zijkant met zonnepanelen maken?’

Telksen wanneer deelnemers een oplossing aandragen, schrijven ze die op een grote papieren zeester van het WNF. ‘Een speciaal reservaat voor schildpadden’, ‘Een cursus milieu voor ouders’, ‘Statiegeld op batterijen’: ideeën te over. De kinderen hangen al hun ideeën en oplossingen aan grote rietstengels, waarmee uiteindelijk een wensenboom ontstaat.

Klimaatbundel
Maar het blijft niet bij wensen en ideeën. Als prinses Laurentien namens de Missing Chapter Foundation tevoorschijn komt, zitten ook de directeuren van bedrijven als PostNL, Nederland Schoon en Albron catering tussen de kinderen. Aan hen de taak om te luisteren. De kinderen vertellen de prinses welke problemen er zijn en dragen direct oplossingen aan. Het is aan de volwassenen om op papier te zetten wat ze er komende maandag mee gaan doen. Zo gaat de directeur van PostNL zorgen dat al zijn zestigduizend medewerkers maximaal 5 minuten per dag zullen douchen. Nederland Schoon heeft een partnerschap met Center Parcs getekend en zal beginnen alle medewerkers bewust te maken hoe ze positief schoonhouden. De hoofdredacteur van Ouders van Nu speelt in op de gewenste milieucursus voor ouders: ze gaat een video laten maken. Uiteindelijk worden de twaalf origineelste en bruikbaarste aanbevelingen gebundeld en ondertekend door de initiatiefnemers: ze zullen in de vorm van een klimaatbundel aan de Tweede Kamer worden aangeboden. 

Dan is het tijd voor Ayoub, winnaar van de Voice Kids 2014. Hij haalt een aantal kinderen naar het podium om te cuppen. Op de rand van het podium slaan en klappen de kinderen op een plastic bekertje mee op de maat van de muziek en het feest van de avond is begonnen.

Bekijk op Facebook foto’s van alle workshops en doe inspiratie op voor activiteiten en evenementen bij jou op school.
Wil je jouw leerlingen volgend jaar laten meedingen naar dit bijzondere weekend? Hou dan de website van Center Parcs goed in de gaten voor de prijsvraag van 2015.

foto Karianne Djoyoadhiningrat-Hol door
Karianne Djoyoadhiningrat-Hol