Colleges voor nieuwsgierige kinderen

Gepubliceerd op: dinsdag 23 mei 2017

Van kwantumdeeltjes tot giftige dieren en de verwerking van poep. Laat leerlingen plaatsnemen in de collegebanken van hun favoriete museum.

Inspiratie Colleges voor nieuwsgierige kinderen

Foto: Martine Goulmy

Willen jouw leerlingen weten hoe planten kunnen denken? Hoe lief lieveheersbeestjes eigenlijk zijn? En waar een drol heengaat nadat je doortrekt op het toilet? Reserveer dan nu een plek in de collegebanken. De nieuwe reeks van de MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start!

Wat is het?

De colleges van de MuseumJeugdUniversiteit zijn speciaal bedoeld voor nieuwsgierige kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud. Op een zondagochtend worden ze bijgepraat door echte wetenschappers en experts over een specifiek onderwerp. Interactiviteit staat centraal: behalve het college zijn er vaak ook proefjes of demonstraties, en mogen de leerlingen de wetenschappers de hemd van het lijf vragen.

Waar is het is?

De colleges zijn in talloze musea en hortussen in Nederland te volgen, zoals Universiteitsmuseum Utrecht, Naturalis in Leiden, en Oyfo Techniekmuseum in Hengelo. Nieuw dit jaar zijn het Tropenmuseum in Amsterdam en het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven. Kijk op de kaart voor alle locaties.

Waar gaat het over?

De colleges vormen reeksen binnen bepaalde thema’s. Binnen het thema Natuur is er bijvoorbeeld in Leiden een reeks over gif, in Rotterdam een serie over dieren en dna, en in Twente een reeks over dino’s. Binnen het thema Techniek is er onder meer in Amsterdam een reeks over bliksem en sterrenstof, en in Delft over kwantumdeeltjes, poep en waterzuivering.

Hoe werkt het?

Hoewel de colleges pas in september beginnen, start de inschrijving nu al. En die gaat hard. Leerlingen kunnen zich inschrijven voor een reeks colleges, niet voor losse colleges. Een reeks bestaat uit drie tot zes colleges. Bij het eerste college krijgen ze een collegekaart; op het einde ontvangen ze een diploma. Deelname bedraagt 15 tot 30 euro.

Voorproefje om te bepalen of het iets voor jouw leerlingen is? Bekijk hier de vlogs van kinderen die aan een college deelnamen.

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen