Naturalis wordt Nederlandse Jurassic Park

De klas uit
Naturalis wordt Nederlandse Jurassic Park

De temperaturen stijgen op een septemberavond tot de tropische waarden zoals in het krijt, het tijdperk van de Tyrannausus rex. In Naturalis in Leiden blijft het echter niet enkel bij deze hoge temperaturen. Je kunt er nu ook kennis maken met onze ‘eigen’  T. rex, Trix. Trix werd opgegraven in Wyoming en vormt vanaf nu het centrale deel van museum Naturalis. Op een speciale docentenavond in september kunnen docenten alvast kennis maken met Trix en het educatieve programma voor primair en voortgezet onderwijs.   

Na een korte introductie over Trix en hoe ze naar Leiden kwam, gaan de docenten terug in de tijd. Volwassen docenten worden weer kleuters als ze de zak met spullen voor het zaalprogramma voor de onderbouw openen. Er zijn dinostaarten, beenschilden en dinoarmen om jezelf mee te versieren voordat we het tijdperk van de dinosaurussen in gaan. Terwijl er door sommige groepen nog wordt gestreden om de beenschilden komt uit de eerste zaal – de dinosafari – hard gegrom wanneer een andere groep naar binnen gaat.  ‘Als zij niet terugkomen, willen wij er ook niet in!’, grapt pabostudent Annemarie.

Bij binnenkomst blijft het spannend, ondanks dat we gewapend zijn met een staart of schild. In de donkere zaal zien we een indrukwekkend schouwspel van allerlei levensechte, bewegende dinosaurussen, waarvan enkele met scherpe klauwen en tanden. Het is Nederlands eigen Jurassic Park. Maar net als de film is het misschien wel te spannend voor de allerkleinsten. ‘Ik denk dat enkele van mijn kleuters liever dichtbij de juf of ouder willen blijven’ zegt Annemarie. Monique, kleuterjuf, knikt instemmend: ‘Het is wel echt heel mooi’. Dat de zaal tot verwondering leidt staat vast. Iedereen kijkt zijn ogen uit en stelt allerlei vragen aan elkaar. Waren ze echt zo groot? De kraag die ik nu heb, is dat nu dezelfde als dat beenschild van de Triceratops

Na het trotseren van de dinosafari staan we dan eindelijk oog in oog met Trix.Onze eerste vraag wordt in ieder geval beantwoord: Trix is echt groot. ‘Wat een gek idee dat wij gewoon in zijn geheel in de buik van Trix passen’, zegt Annemarie terwijl ze het skelet bewonderd. ‘Hoeveel basisschoolleerlingen zouden er in passen?’ Het is in ieder geval moeilijk om niet onder druk te zijn van de gigantische Trix. 

In de laatste zaal, de ontdekzaal, kunnen we zelf op onderzoek uit om al onze vragen te beantwoorden. Basisschoolleerlingen uit de hogere klassen worden hiernaast ook met gerichte vragen op pad gestuurd. Wat voor kleur had een dino? Pak een van de spuitbussen om te kijken wat de T. rex beter staat: een camouflage huidskleur of veren? Hoe snel was de T. rex? Probeer hem maar eens voor te blijven op een fiets. Waarom danste de T. rex?  Doe de juiste pasjes en je zal zien dat je zo een knappe dino aan je klauw hebt hangen. Op deze docentenavond zien we verschillende juffen en meesters (met en zonder staart) enthousiast een T. rex graffiti-en en zich in het zweet werken om te ontsnappen aan een T. rex of juist om er een te verleiden.  

Al spelenderwijs hebben zij niet alleen over T. rex, de geschiedenis van onze aarde en aanpassingen van dieren aan hun omgeving geleerd, maar stiekem ook geoefend met het stellen van vragen: de basis van wetenschappelijk onderzoek. Annemarie en Monique zien dan ook genoeg verbanden met themalessen over natuur en geschiedenis in hun klas. ‘Dino’s vinden ze hartstikke gaaf,’ zegt Monique. De eerste stap van iets willen leren, nieuwsgierig worden, is in ieder geval al in het museum gezet. 

Ook nieuwsgierig geworden naar Trix? De T.rex is vanaf nu te zien in de tentoonstelling T. rex in Town van Naturalis in Leiden. Je kunt je bezoek boeken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur, via 071-751 96 26 of reserveringen@naturalis.nl. Een bezoek aan het zaalprogramma of een workshop kost 4 euro per person, een combinatieticket (workshop + zaalprogramma) is 6 euro per person. Meer informatie over de programma’s vind je op www.t-rex.naturalis.nl.

Workshops
Naast de beschreven zaalprogramma’s biedt Naturalis ook workshops rondom dinosauriërs. Een workshop combineren met een hele dag Natuur, Wetenschap en Techniek? Schrijf je dan in voor de landelijke NWT-conferentie In Levende Lijve op 21 november. In workshopronde 3 gaan zestig deelnemers naar Naturalis voor de workshop Oog in oog met T. rex (E32) en T. rex in town (E33).

foto Marie-Louise Goudeau door
Marie-Louise Goudeau