Ontwerp je eigen dierentuin

Lesidee groep 1 t/m 8
Ontwerp je eigen dierentuin

Maak van je klas een dierentuin. Verdeel de leerlingen in groepjes van 3 à 4 en laat ze een wild dier kiezen. Bijvoorbeeld een gorilla, giraffe of olifant. Vervolgens doen de leerlingen onderzoek naar het gekozen dier. Wat heeft het dier nodig om te overleven? Hoe ziet zijn leefgebied eruit? Welke eisen heeft het dier voor een verblijf? Niet alleen de eisen van het dier zijn van belang, ook de verzorgers moeten veilig hun werk kunnen doen. Om te zorgen dat bezoekers de dieren zo goed en veilig mogelijk zien, moet er nagedacht worden over wat voor soort omheining het verblijf nodig heeft.

Na het verzamelen van alle informatie maken de leerlingen een ontwerp. Zorg dat alle leerlingen hun mening uiten en ze samen afspreken hoe het verblijf eruit komt te zien. Om te zorgen voor een duidelijke tekening maken de leerlingen een legenda.

In de volgende les wordt begonnen met het bouwen van het verblijf. Elke leerling maakt individueel een deelproduct, deze worden aan het eind van de les samengevoegd tot een dierenverblijf. Alle dierenverblijven samen vormen de dierentuin. Bespreek met de klas mogelijke namen en kies de beste dierentuinnaam uit. Nadat de dierentuin af is presenteren de leerlingen hun verblijf aan elkaar.

Mochten leerlingen zelf nog niet zijn begonnen over het welzijn van wilde dieren in een dierentuin, bespreek dit dan na de presentaties. Deze les is ontwikkeld door SLO. Download hier de volledige handleiding:

Groep 4-8 | Meerdere lessen

Doel: leerlingen leren taken verdelen, samenwerken en kritisch naar elkaar zijn.

foto Maaike van den Hil door
Maaike van den Hil