Op bloemenjacht in de winter

Lesidee groep 5 t/m 8
Op bloemenjacht in de winter

Vanaf komend weekend gaat de temperatuur omlaag en kunnen we eindelijk spreken van winter. Maar veel mensen vinden de winterse natuur maar grauw en saai. De meeste planten sterven af of verdwijnen onder de grond en komen in de lente pas weer op. Dat maakt de tuin en het schoolplein een kale en dorre bedoeling. Toch zijn er ook planten die zelfs in de winter nog in bloei staan. Dat komt doordat het weer in de herfst heel mild is geweest, waardoor planten hun bloei langer kunnen rekken.

Elk jaar organiseert natuurorganisatie Floron de Eindejaars plantenjacht waarmee ze een beeld willen krijgen van het aantal bloeiende planten in de winter en welke soort het meest in bloei staat. De Eindejaars plantenjacht is net voorbij dus meedoen kan helaas niet meer, maar dat geeft geen reden om er niet zelf op uit te gaan.

Download de Zoekkaart Winterplanten en ga lekker met de klas naar buiten. Welke bloeiende wilde en verwilderde plantensoorten vinden jullie? Enkele veel voorkomende winterbloeiers zijn: de paardenbloem, het madeliefje, vogelmuur, gewone melkdistel, straatgras, paarse dovenetel en scherpe boterbloem. Hoeveel soorten hebben jullie gevonden? Welke bloeiende soort kwam het meeste voor? Vergelijk de resultaten van jullie zoektocht met de resultaten van de Eindejaars plantenjacht 2018.

Groep 5-8 | 60 minuten
Doel: De leerling weet verschillende plantensoorten van elkaar te onderscheiden en dat planten zich aan de seizoenen aanpassen. | Materiaal:
Zoekkaart Winterplanten, pen en papier.

foto Judith Michielsen door
Judith Michielsen