Ei-genschappen testen

Lesidee groep 5 t/m 8
Ei-genschappen testen

‘In mei leggen alle vogels een ei.’ Die kent vast iedereen! Maar ken je ook alle bijzondere eigenschappen van eieren? Met deze leuke proefjes komen leerlingen daar achter. Check bijvoorbeeld eerst of je een vers of oud ei hebt. Leg het ei in een glas water. Zakt het naar de bodem of blijft het drijven? Een vers ei zakt naar de bodem, maar een oud ei blijft drijven. Dat komt doordat het luchtzakje in het ei groter wordt door verdamping van water naarmate het ouder wordt. Het verse ei is net een lege zwemband, die blijft ook niet drijven!

Maar een vers ei kan je wel laten drijven. Vul een glas met warm water en doe het ei erin. Deze zakt nu waarschijnlijk naar de bodem. Doe er nu geleidelijk een hoeveelheid zout bij, bijvoorbeeld een eetlepel per keer en zorg dat het in het water oplost. Hoeveel scheppen moet je erbij doen om het ei te laten drijven?

Hoe sterk zijn eieren eigenlijk? Pak vier eieren en zet ze rechtop neer in een eierhoudertje van een eierdoosje. Om rommel te voorkomen, kan je de eieren eerst in een boterhamzakje doen. Zet de eieren in een vierkant neer. Weeg een plankje en leg deze erop. Weeg nu ook een boek en leg deze erop. Hoeveel boeken kunnen er maximaal op liggen voordat de eieren breken? Hoeveel (kilo)gram kan één ei ongeveer houden?

Zie jij het verschil tussen een nog rauw ei en een gekookt ei zonder de schaal te breken? Denk het niet. Toch kan je er wel achter komen met dit simpele testje. Pak een rauw en gekookt ei. Spin de eieren om hun eigen as door ze een zetje te geven. Wat valt je op? Herhaal dit nog een keer, maar tik dan voorzichtig de eieren aan. Wat gebeurt er nu? De één draaide waarschijnlijk sneller dan de ander, maar lag ook sneller stil toen je het aanraakte. Wat is volgens jou het gekookte ei en waarom?

Nu je toch een gekookt ei hebt, probeer het eens in een fles te krijgen! Neem een fles met een brede hals, pel het ei en probeer het nu in de fles te krijgen. Dat lukt waarschijnlijk niet. Steek nu drie lucifers aan en stop die in de fles. Doe dan snel het ei erop. Wat gebeurt er nu en waarom kan dat gebeuren? Als de zuurstof in de fles op is, trekt de fles vacuüm doordat het ei erop ligt. Alleen het ei is niet stevig genoeg om zo te blijven liggen en schiet dus de fles in!

Meer proefjes met eieren of andere proefjes staan op www.proefjes.nl/.

 

foto Larissa van Vliet door
Larissa van Vliet