Hulptroepen uit de natuur

Lesidee groep 1 t/m 8
Hulptroepen uit de natuur

Hoe komt een klokhuis in een appel? Komt mijn banaan ook uit de natuur? Vanaf nu kunnen leerlingen uit groep 4, 5 en 6 alles leren over hoe groenten en fruit groeien. In het lespakket Hulptroepen uit de natuur ontdekken ze welke rol insecten hierbij spelen en hoe belangrijk bijvoorbeeld schimmels zijn.

Broodtrommel
In een broodtrommel of ’s avonds op het bord vind je allerlei producten die tot stand zijn gekomen met hulp van de natuur. Dat zullen kinderen zich niet altijd realiseren. En hóe die tomaten en komkommers groeien of hoe ze bestoven zijn is helemaal een raadsel. Met een nieuw lespakket kunnen ze alles leren over hoe bestuiving werkt.

Kas
Onderzoekend leren staat centraal in het lespakket Hulptroepen uit de natuur, dat bestaat uit zeven lessen. Leerlingen doen zelf allerlei activiteiten, waaronder bloemen ontleden, echte insecten bestuderen en meedenken met kweker Dennis. Elke activiteit duurt ongeveer 45 minuten en is geschikt voor groepen 4, 5 en 6. De educatiekit bestaat uit een kleine kas met daarin allerlei materialen.

Jubileum
Het lespakket is ontwikkeld Naturalis en Koppert Biological Systems. Koppert kweekt nuttige insecten voor de tuinbouw en viert dit jaar het 50-jarig jubileum. Op 9 september werd het lespakket gelanceerd door Klokhuis-presentator Dolores Leeuwin. Het pakket is voor 30 euro te bestellen. Op de site is ook gratis materiaal te downloaden, zoals een kleurplaat en een bouwplaat om een hommel te knutselen. 

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen