Invasieve beesten

| Nu in de natuur
Invasieve beesten

Halsbandparkieten zijn een van de beroemste exoten in Nederland. Foto: Flickr/Gaurika Wijeratne

Van 17 tot 26 juni vindt de Week van de Invasieve Exoten plaats! Invasieve soorten zijn planten, dieren of kleine beestjes die op plekken leven waar ze van nature niet voorkwamen. Ze zijn op deze plekken terecht gekomen door bijvoorbeeld ontsnappingen uit gevangenschap of via ballastwater van schepen.

Dat niet iedereen hier blij mee is, komt door de schade die ze kunnen aanrichten aan de natuur, landbouw of onze gezondheid. Om deze reden worden tijdens de week van de invasieve exoten door heel Nederland activiteiten georganiseerd om meer mensen te informeren over deze bijzondere beesten. De organisatoren hopen zo eventuele maatregelen tegen deze soorten effectiever te maken. Door bijvoorbeeld mee te doen met het rooien van de Amerikaanse vogelkers kan iedereen helpen met het terugdringen van deze invasieve exoot.

De halsbandparkiet
Als je wel eens in het Vondelpark bent geweest, ben je vast wel de gekleurde halsbandparkieten tegen gekomen. Deze vogeltjes kunnen met hun gekwetter heel gezellig zijn, maar zijn tegelijkertijd een goed voorbeeld van een invasieve exoot die een bedreiging vormt voor onze Nederlandse soorten. Zo concurreren ze met andere vogels om voedsel en nestplaatsen en dragen ze bij aan de verspreiding van ziekten. Om hier meer informatie over te verzamelen hebben Leidse onderzoekers een aantal halsbandparkieten gemerkt en brengen ze gedrag en populatieveranderingen van de parkieten in kaart.

De reuzenberenklauw
Ken je die enorm grote plant met bladeren die langer zijn dan een meter? Dat zou zo maar eens de reuzenberenklauw kunnen zijn, een ander voorbeeld van een invasieve soort die in ons land teistert. De reuzenberenklauw produceert wel honderdduizend zaden die zeven jaar lang in staat blijven te ontkiemen. Hierdoor verspreidt hij zich reuzesnel. En dat is oppassen geblazen! De brandharen op de stengels en bladeren doen enorm pijn en verhogen ook nog eens tijdelijk de gevoeligheid van de huid voor UV-licht. En dat kan enorme brandwonden veroorzaken.

Stadsmormels
Vind je het leuk om meer te weten over exoten in de stad? Kijk dan vanaf 17 juni elke zaterdag rond 22.00 naar het tv-programma stadsmormels op NPO1. Dit programma gaat over het leven van dieren in de stad en wijdt de eerste aflevering op 17 juni aan invasieve exoten, met de halsbandparkiet in de hoofdrol.

Wil je meer weten over invasieve soorten, de activiteiten die georganiseerd worden tijdens de Week van Invasieve Exoten, of heb je belangstelling voor lesmateriaal of filmpjes, neem dan een kijkje op de website de Week van de Invasieve Exoten.

foto Esther Bügel door
Esther Bügel