Verkiezing Mooiste Natuurgebied

| Nu in de natuur
Verkiezing Mooiste Natuurgebied

Vanaf 10 oktober kun je jouw stem uitbrengen op een van de dertien Mooiste Natuurgebieden van Nederland. Die zijn heel uiteenlopend, van de Weerribben tot de Utrechtse Heuvelrug. Soms zijn ze nog redelijk onbekend, zoals het Van Gogh Nationaal Park. Zonde, vindt de overheid: iedereen zou een keer in deze natuurgebieden moeten zijn geweest.

Het idee van de wedstrijd is dan ook dat de gebieden nog bekender worden en dat de kwaliteit en toegankelijkheid van de winnende gebieden verbetert. De drie gebieden met de meeste stemmen krijgen maar liefst 300.000 euro van het ministerie van Economische Zaken. De overheid hoopt daarmee dat mensen nog vaker deze natuurgebieden opzoeken, wat de waardering voor de natuur vergroot.

Internationaal is de bekendheid van de Nederlandse natuur niet zo groot. Uit onderzoek blijkt dat Duitsers en Belgen Nederland vooral associëren met weilanden en molens, Chinezen denken bij Nederland aan koeien en bloemen, en Amerikanen aan polders en tulpen. Terwijl Nederland ook twintig Nationale Parken met bijzondere natuur heeft, die 120.000 hectare beslaan. Daaraan moet deze wedstrijd meer bekendheid geven.

Stemmen

Stemmen kan tot 31 oktober, op de onderstaande gebieden. Idee: houd in de klas een voorverkiezing, inclusief voordracht van groepjes leerlingen die elk een natuurgebied presenteren. Op de site is per gebied informatie over de natuur te vinden. Eerst een of meerdere gebieden bezoeken is natuurlijk nog leuker.

De genomineerde natuurgebieden:

- Het Nederlandse Waddengebied (Noord-Holland, Friesland en Groningen)

- Nationaal Park Drentsche Aa (Drenthe)

- De Friese WIJlanden (Friesland)

- Weerribben – Wieden (Overijssel)   

- Nationaal Park Nieuw Land (Flevoland)

- Nationaal Park Heuvelrug (Utrecht, Noord-Holland)

- De Veluwe (Gelderland)

- Nationaal Park Hollandse Duinen (Zuid-Holland)

- Van Gogh Nationaal Park (Noord-Brabant)

- NLDelta Biesbosch-Haringvliet (Noord-Brabant, Zuid-Holland)

- Nationaal Park Oosterschelde (Zeeland)

- Grenspark Limburg (Limburg)

- Saba en omringende zee (Saba)

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen