Makkelijke Moestuin

De klas uit
Makkelijke Moestuin

Als kind was mijn schooltuin ver weg, ik was voornamelijk onkruid aan het wieden en soms mocht ik zaden op een rijtje in de grond stoppen. Het bemesten en water geven gebeurde wanneer ik er niet bij was, dus helaas kreeg ik nauwelijks iets mee van het gehele biologische proces en van planten heb ik nog steeds nauwelijks verstand.

Nee, neem die Makkelijke Moestuin van Jelle Medema. Goedkoop en gewoon op het schoolplein neer te zetten. Een oase voor wilde dieren en insecten en je kunt er nog uit eten ook. Gezellig samen met je leerkrachtenteam of met de leerlingen zelf bouw je die vierkante meterbakken van 20 centimeter hoog. Daarna laat je de leerlingen de bakken vullen met de speciale aardemix en vervolgens opdelen in handige vakjes van 30 bij 30 centimeter.

Het mooiste is natuurlijk als iedere leerling zijn eigen vakje krijgt, zoals bij de eerste Makkelijke Moestuinschool van Nederland. Niet toevallig is dit ook de eerste Biologie Plus School van Groningen. Vervolgens zijn de leerlingen zelf verantwoordelijk, ze kunnen dagelijks de groei zelf bijhouden, geven water en ervaren wat hun invloed is op het proces. Zo ontdekte een leerling bijvoorbeeld dat als je alle zaadjes uit het radijszakje in het vakje kiepert, de radijsjes heel dun en smal worden. De leerling kwam zelf op het idee dat de radijsjes te weinig ruimte hadden gehad en pakte dit vervolgens anders aan. 

De Makkelijke Moestuin heeft niet voor niets de Pluk van de Pettefletprijs gewonnen. Een prijs voor het beste initiatief om de natuur te redden en het Nederlandse landschap te verfraaien, uitgereikt door Vroege Vogels en De Natuur en Milieu Federaties. Had ik dat maar gehad op school. Bravo Jelle, op naar je bijbehorende boek voor kinderen! 

foto Karianne Djoyoadhiningrat-Hol door
Karianne Djoyoadhiningrat-Hol