Ode aan de biologie

Lees, kijk, speel
Ode aan de biologie

Een ode aan de biologie. Zo noemt schrijver Menno Steketee zijn boek De minireuzenmiereneter. Een bundeling columns die ooit de kinderwetenschapspagina van NRC Handelsblad sierden. Columns waarin Steketee met aanstekelijk enthousiasme schrijft over de wonderen der natuur.

De minireuzenmiereneter is een verzameling korte verhalen met altijd een dier in de hoofdrol. Of meerdere. Over bejaarde wolven, muzikale muizen, en egels die veranderen in rijbaanragout. En over de geboorte van een reuzenmiereneter, een minireuzenmiereneter dus. 

De columns zijn luchtig, dikwijls heel grappig, maar ook vaak serieus. Zoals een wetenschappelijk onderzoek over hoe garnalen weten wanneer ze eieren moeten gaan leggen. Over bacteriën die zich blijken te bewegen als een vliegdekschip. En bijvoorbeeld over natuurwetten die stellen dat dieren kleiner zijn in een warm klimaat.

Telkens weet Steketee met humor en eenvoudige uitleg de wetenschap inzichtelijk en vermakelijk te maken. Hij beschrijft dieren en fenomenen waarvan je soms het bestaan niet wist, maar waar je meteen alles over wil weten. En dankzij Steketee begrijp je die uitleg ook. Het is bijna onmogelijk om níet enthousiast te worden over dieren, wetenschap en natuur.

Word ook een beetje een bioloog met het lezen van De minireuzenmiereneter. Want, zoals de schrijver vertelt, als bioloog ben je nooit alleen. Er zijn altijd geweldige dieren en geweldige verhalen te ontdekken bij jou in de buurt.

De minireuzenmiereneter
Menno Steketee
Uitgeverij Nieuwezijds
ISBN 9789057124563
Paperback, 128 pagina’s, 14,95 euro

Illustratie: Irene Goede

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen