Ondergrondse avonturen

Gepubliceerd op: donderdag 29 juni 2017

Win kaarten voor Journey into Amazing Caves en ga mee op een onvergetelijk avontuur naar de meest adembenemende grotten op aarde!

Recensie Ondergrondse avonturen

Bungelend aan een stuk touw langs een helblauw oplichtende muur van ijs, dalen microbioloog Hazel Barton en haar assisitente Nancy Aulenbach dieper en dieper af in een ijsgrot op Groenland. Boven hun ijskoude winden van 160 kilometer per uur, onder hun een wereld van blauw ijs met vlijmscherpe ijsscherven, zover dat het oog reikt. Niemand waagde zich ooit zo diep in deze ijsgrot, en met goeie redenen! Toch nemen deze twee dappere vrouwen het risico. Waarom? Ze zijn op zoek naar minuscuul en nog nooit eerder gezien leven dat zich schuilhoudt op de meest onherbergzame plekken op aarde: de extremofielen.

Levensgevaarlijke onderwatergrot
Die zoektocht mondt uit in een adembenemend avontuur in de wereld van de meest spectaculaire ondergrondse landschappen van onze aarde. Van de ijzige diepte op Groenland, tot een kalksteengrot in een diepe kloof in Arizona die bijna net zo moeilijk bereikbaar is. De onderwatergrotten bij de kust van Mexico spannen daarin wel de kroon. Met duikpak aan zwemt Nancy door het surrealistische grottenstelsel terwijl ze het stukje touw vasthoudt waarmee ze de weg terug kan vinden. Hazel waagt zich er niet aan; één verkeerde beweging kan dodelijk zijn.

Nieuwe medicijnen
Op alle drie de plekken weten de vrouwen monsters te nemen, die ze terug sturen naar hun laboratorium in Amerika. Daar hopen ze extremofielen te vinden: micro-organismen die onder extreme omstandigheden kunnen overleven. Daarmee kunnen ze mogelijk ook op het spoor komen van nieuwe medicijnen en antibiotica. Maar die zoektocht gaat nog jaren duren, vertellen ze in de film.

Win kaarten!
Journey into Amazing Caves
wisselt spektakel, plezier, spanning en een beetje educatie goed met elkaar af. Alhoewel een beetje gedateerd, is de film een luchtige aangelegenheid om leerlingen kennis te laten maken met geologie, micro-organismen en onderzoek doen. Wil jij ook met je leerlingen of kinderen vanaf 1 juli naar deze film in het Omniversum? Ga dan naar onze Facebookpagina, like ons en laat voor 7 juli een bericht achter bij het bericht over deze film!

foto Steijn van Schie door
Steijn van Schie