Wetenschap: Allergieradar

Natuurnieuws
Wetenschap: Allergieradar

Ook zo’n last van hooikoorts? Sinds een paar jaar zijn er websites en apps die laten zien hoeveel en welke stuifmeelkorrels er in de lucht zijn. Handig als je twijfelt tussen dagje strand of een fietstochtje op de Veluwe. Maar de adviezen kunnen veel beter, vinden Leidse biologen.

Ze stellen voor het determineren van stuifmeelsoorten nog grondiger aan te pakken. Nu bekijken specialisten onder een microscoop de stuifmeelkorrels uit de lucht. Aan de hand van kleine uiterlijke verschillen kunnen ze determineren met welke soorten ze te maken hebben. Maar die methode kost veel tijd en geld, vinden de Leidenaren, en is niet heel precies. De stuifmeelkorrels van alle grassoorten lijken bijvoorbeeld sprekend op elkaar, dus die moeten de specialisten gewoon opschrijven als ‘gras’. Dat terwijl mensen heel verschillende allergische reacties vertonen op de verschillende grassoorten.

Moderne dna-technieken maken het identificeren van stuifmeel veel sneller en nauwkeuriger, zegt de Leidse onderzoeksleider Ken Kraaijeveld. Hij hoopt ook dat de techniek het mogelijk maakt op meer plekken in Nederland stuifmeel te verzamelen. Nu gebeurt dat maar op twee plekken. ‘Maar een hooikoortspatiënt in Groningen heeft weinig aan een pollenbericht uit Leiden.’

In de klas aan de slag met pollen? Schud er een paar van een bloem op een wit vel papier, leg ze onder de microscoop en bekijk de verschillende kleuren en vormen. Bestel voor meer lessen en doebladen met microscopie en planten de Biologie Plus Basisklapper. 

Foto: Liam Higginson

foto Jeroen Scharroo door
Jeroen Scharroo