Leven op Mars

Lesidee groep 5 t/m 8
Leven op Mars

Marswetenschappers over de hele wereld moeten hebben staan watertanden toen miljardair Elon Musk zijn plannen om de rode planeet te koloniseren uit de doeken deed, 27 september tijdens een ruimtevaartconferentie in Mexico. Volgens de directeur van het Amerikaanse bedrijf voor ruimtetransport SpaceX is het de enige manier om de mensheid te behoeden voor een apocalyptische ramp. Als alles volgens plan verloopt, moet er binnen vijftig tot honderd jaar een permanente en zelfvoorzienende kolonie gesticht zijn op Mars. 

Marskolonisatie
De eerste stap is om vanaf 2018 onbemande raketten naar Mars te sturen om de landingsmogelijkheden daar te gaan testen. Vervolgens moet er vanaf 2024 om de 26 maanden een raket die kant op gaan met honderd tot tweehonderdvijftig kolonisten. Kosten: 200.000 dollar per persoon. De tripjes zullen waarschijnlijk zes tot negen maanden duren, maar moeten uiteindelijk van de mensheid een ‘multiplanetaire soort’ maken die blijft voortbestaan wanneer de aarde onbewoonbaar is geworden. 

Hobbels
Daarvoor moeten er eerst heel wat technische hobbels genomen worden. Om de kosten te drukken moeten bijvoorbeeld vrijwel alle elementen van de raket herbruikbaar zijn. Dat is nu niet het geval en is mede de reden waarom een onbemande reis naar Mars nu nog meer dan een miljard euro kost. Verder wil Musk dat de raket in de ruimte gaat tanken. Tijdens de lancering is dan alleen brandstof nodig om de dampkring te verlaten, waardoor er veel meer ruimte overblijft om andere spullen mee te nemen. Vervolgens moet er ook nog een fabriek op Mars gebouwd worden om met grondstoffen ter plekke brandstof te produceren. Dan kunnen de rakketten ook weer terug naar aarde keren. Maar uiteindelijk is de opschaling van bestaande raketten waarschijnlijk de grootste uitdaging.

Marsrover
Mocht Elon Musk in staat zijn op zo’n korte termijn zulke grote raketten de ruimte in te sturen, dan biedt dat ook mogelijkheden voor Marsexperimenten van NASA. De grootste marsrover van NASA, de Curiosity Rover, weegt bijna 900 kilogram en is nu al een uitstekend instrument om op de rode planeet de boel te verkennen en onderzoeken. Met de komst van de megaraketten van Musk zou het Marsonderzoek in een stroomversnelling komen; veel grotere instrumenten kunnen dan die kant op. Maar voorlopig is het nog even afwachten of Musk zijn plannen niet al te rooskleurig voorstelt.

Lesidee
Dit is misschien een goed moment om met de klas eens stil te staan bij ruimtekolonisatie. Waarom zouden we dat willen? Sterven we anders inderdaad uit? Waardoor zou de mensheid dan uit kunnen sterven? Zou je zelf een ticket naar Mars kopen? Wat zou er nodig zijn om daar te kunnen overleven?

Filmpje
Meer weten over de Marsplannen van Elon Musk? Bekijk hier zijn presentatie.

foto Steijn van Schie door
Steijn van Schie