Wetenschap: Mosasaurus kreeg baby’s op volle zee

Natuurnieuws
Wetenschap: Mosasaurus kreeg baby’s op volle zee

De grote zeehagedis mosasaurus baarde waarschijnlijk levende jongen en kreeg die op volle zee. Dat concluderen paleobiologen na de vondst van fossiele resten van piepjonge mosasauriërs in de verzameling van het natuurhistorisch museum van Yale in de Verenigde Staten. De 85 miljoen jaar oude botjes lagen al meer dan een eeuw in een laatje en waren aanvankelijk beschreven als resten van zeevogels. Maar kaak- en tandkenmerken wijzen er volgens de onderzoekers duidelijk op dat het gaat om resten van piepkleine mosasaurussen. ‘Het aantreffen van zulke kleine mosasaurusresten was echt toevallig’, zegt paleobioloog Dan Field. ‘Het gebeurt niet elke dag dat je nieuw licht kan werpen op de biologie van dieren die 65 miljoen jaar geleden uitstierven.’

Mosasauriërs of maashagedissen zijn 3 tot 18 meter lange zeeroofdieren die hun naam danken aan de eerste fossiele vondsten bij Maastricht. Ze leefden vrijzwemmend in open zee en dat blijkt nu ook te gelden voor zeer jonge exemplaren. ’Leuk aanvullend fossiel bewijs dat mosasauriërs inderdaad levendbarend waren’, zegt dino-expert Anne Schulp van Naturalis. Schulp deed zelf jarenlang onderzoek aan de fossiele resten van Bèr, een 12 meter lange mosasaurus die in 1998 is gevonden in een cementgroeve bij Maastricht.

Het idee van eierleggende of levendbarende mosasauriërs op zandplaten of stranden was al erg onwaarschijnlijk’, stelt Schulp. ‘De flippers zijn daarvoor te klein en de spieraanhechting te slap om net als zeeschildpadden een strand op te kruipen.’ Dat deze zeereptielen levendbarend zijn kan volgens hem goed kloppen, want ook  de verwante reptielengroepen van  hagedissen en slangen zijn vaak levendbarend. 

Afbeelding: Een artistieke interpretatie hoe de mosasaurus 85 miljoen jaren geleden op volle zee een jong kreeg en verzorgde door Julius Csotonyi.

foto Gert van Maanen door
Gert van Maanen