Wetenschap: Mug vliegt heel stiekem weg

Natuurnieuws
Wetenschap: Mug vliegt heel stiekem weg

Foto: Flickr/AFPMB

Het gebeurt maar zelden dat je een mug doodslaat terwijl die nog volgezogen op je arm rust. Veel vaker weet de bloedzuiger stilletjes je huid te verlaten, waarna jij met de jeuk achterblijft. Onderzoekers van Wageningen Universiteit legden samen met Amerikaanse collega’s deze opstijging tot in het kleinste detail vast met behulp van hogesnelheidscamera’s. Ze beschrijven hun onderzoek in Journal of Experimental Biology (19 oktober).

Extreem snel
Veel andere insecten stijgen op door zich gewoon met een stevige duw van de poten de lucht in te gooien. Maar dat afzetten zouden wij wel merken, waarna de mug haar leven natuurlijk niet meer zeker is. Daarom heeft de vrouwtjesmug een andere techniek ontwikkeld. Vlak voor de opstijging slaat ze extreem snel met haar vleugels, waardoor ze al bijna volledig opgetild wordt. De afzet die volgt is nog maar 40 procent van de kracht die een normale afzet kost. De vrouwtjesmug weet met haar lange poten de druk ook nog eens heel geleidelijk op te voeren, waardoor wij er niets van merken. Zo is ze al stiekem vertrokken voor we het ongewenste bezoek ontdekt hebben. Bekijk in de animatie hoe de mug opvliegt.

Steekmuggen
Alleen de vrouwtjesmuggen steken. Zij hebben ons bloed nodig om eitjes te kunnen leggen. Maar niet alle muggen steken! Op de website van Muggenradar zie je hoe je een steekmug herkent.

Malaria
Bij het onderzoek naar het opvliegen van muggen is vooral gekeken naar muggensoorten die malaria overbrengen. Deze komen gelukkig niet in Nederland voor, maar veroorzaken in andere delen van de wereld veel ellende. De onderzoekers hopen de nieuwe informatie te kunnen gebruiken om bijvoorbeeld betere vallen te maken om malariamuggen te vangen.

Meer weten?
Informatie over muggen(overlast)
Filmpje De Buitendienst over muggen
Filmpje Klokhuis over malaria

 

foto Koen Moons door
Koen Moons