Wetenschap: Naakte gekko

Natuurnieuws
Wetenschap: Naakte gekko

foto: Frans Glaw

Een nieuw ontdekte gekkosoort kan zichzelf in enkele seconden van zijn huid ontdoen. Onderzoekers denken dat dit een manier is om aan roofdieren te ontsnappen. De hagedis werd door een Duits-Amerikaans onderzoeksteam ontdekt op het Afrikaanse eiland Madagaskar (PeerJ, 7 februari). Ze hebben hem de naam Geckolepis megalepis gegeven. Dat Geckolepis-gekko’s hun huid kunnen afschudden wisten de onderzoekers al, maar G. megalepis blijkt toch wel bijzonder goed in dit kunstje te zijn.

Losse huid
Zijn schubben, de grootste van alle gekko’s, zitten maar heel losjes vast. Hierdoor kan de gekko zich bij de minste aanraking al van zijn huid ontdoen. De huid groeit binnen enkele weken zonder littekens terug. Andere gekko’s kunnen pas uit hun schubbenjas glippen als ze stevig worden vastgepakt, en het teruggroeien van de huid kost bij hun meer tijd en moeite dan bij G. megalepis.

Gekko’s vangen
De opzienbarende eigenschap van de nieuw ontdekte gekko betekent wel dat het de onderzoekers een hoop moeite kostte G. megalepis redelijk ongeschonden in hun bezit te krijgen. Ook de naamgeving en classificatie van het dier was een uitdaging: normaal gesproken worden reptielen van elkaar onderscheiden door hun verschillende schubpatronen, maar Geckolepis-gekko’s verwisselen hun schubben met zoveel gemak dat hun normale patroon vaak snel verloren gaat. Daarom heeft het team voor de naamgeving en classificatie van de gekko nu het skelet van het beestje bestudeerd.


Bekijk ook het filmpje van SchoolTV over gekko’s.
Of een hele Klokhuisaflevering over gekko’s.

foto Nina Wubben door
Nina Wubben