Wetenschap: Vleermuisroep verraadt afzender

Natuurnieuws
Wetenschap: Vleermuisroep verraadt afzender

Foto: Michal Samuni-Blank

De roep van een vleermuis vertelt niet alleen dat hij afkomstig is van een vleermuis, het geluid verraadt ook voor welke vleermuis de boodschap bedoeld is en wat de situatie is waarin de vleermuis het geluid maakt. Dat wisten onderzoekers eerder nog niet; tot nog toe konden ze alleen bepaalde categorieën in de geluiden onderscheiden.

Drie Israëlische onderzoekers analyseerden maar liefst vijftienduizend geluiden van nijlroezetten, een fruitetende vleermuissoort (Scientific Reports, 22 december). Hoewel deze vleermuizen groepsdieren zijn en vaak een nest delen, konden de onderzoekers toch individuele geluiden onderscheiden. De vleermuizen roepen namelijk het vaakst naar elkaar bij onderlinge agressie. 

Door heel precies elk van die geluiden te analyseren, konden de onderzoekers achterhalen om wat voor soort ruzie het ging: een gevecht om voedsel, een fijne slaapplek of vrouwtjes bijvoorbeeld. Ook verraadde de vleermuisroep wie het geluid maakte én voor wie het geluid bedoeld was. Dat laatste is bijzonder: nog niet zo vaak hebben onderzoekers aangetoond dat de roep van dieren afhangt van de ontvanger van het geluid, zoals bijvoorbeeld ook de toon van menselijke spraak verschilt tussen spreken tegen een volwassene, kind of hond.

Om informatie op te doen over een populatie vleermuizen, of over specifieke individuen in die groep, is het dus niet per se nodig elk van de dieren te zien, concluderen de onderzoekers. De roep van de vleermuis is veelzeggend genoeg.

Lees hier meer over Nederlandse vleermuizen.
Wist je dat de vleermuis het meest geziene zoogdier is in Nederlandse achtertuinen? 

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen