NIBI

Het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI)
NIBI is de vereniging van ruim 5700 wetenschappers, docenten, ondernemers, beleidsmakers en studenten, die biologische kennis ontwikkelen en toepassen. NIBI wil biologische kennisontwikkeling bevorderen, het biologieonderwijs verbeteren, toepassing van biologische kennis stimuleren, maatschappelijk draagvlak voor kennisontwikkeling en toepassing daarvan versterken en de keuze voor een opleiding en carrière in de biowetenschappen bevorderen.

Biologie Plus
NIBI heeft geinvesteerd in het merk Biologie Plus. Biologie Plus helpt basisscholen om structureel aan de slag te gaan met natuur, wetenschap en techniek. Met biologie als basis.

Eerdere projecten in het primair onderwijs
Het Nederlands Instituut voor Biologie zet biologie op de kaart, ook in het basisonderwijs. Een aantal bekende en grootschalige onderwijsprojecten die NIBI voor het basisonderwijs heeft gedaan, zijn Seeds in Space (met André Kuipers onderzoek doen), Gezond Jou een Zorg! (lespakket over gezondheid) en Beagle Special (lespakket rondom het televisieprogramma HMS Beagle van de VPRO en zijn evolutietheorie). In deze projecten heeft NIBI als eerste de concept-contextbenadering praktisch vormgegeven voor het basisonderwijs. Een belangrijke bevinding uit deze projecten is dat duurzaam lesmateriaal onmisbaar is om een onderzoekende en ontdekkende houding aan te leren. Tevens bleek dat de concept-contextbenadering zorgt voor een grotere relevantie en meer samenhang in het natuuronderwijs.

Officieel kort beroepsonderwijs
Sinds mei 2011 is het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI) opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). De opname in het CRKBO betekent naast de vrijstelling van BTW een erkenning van de kwaliteit van alle opleiding- en trainingsactiviteiten van NIBI, waaronder ook Biologie Plus.
Voor de opname in het register vond een uitgebreide audit plaats. Kwaliteitseisen rondom zorgvuldigheid, rechtszekerheid, informatievoorziening en betrouwbaarheid werden onder de loep genomen. Zonder kanttekeningen is de erkenning verleend.

Downloads

• Biologie Plus School is onderdeel van het Nederlands Instituut voor Biologie. Lees meer via www.nibi.nl.