Proefjes die BOEM doen

Lesidee groep 1 t/m 8
Proefjes die BOEM doen

Je bent leerkracht en gaat een techniekles geven aan groep 6 of een tweede klas mavo. Natuurlijk wil je wat leuks doen met de leerlingen, ze iets zelf laten maken of laten onderzoeken met een proefje. Wat doe je dan? Zoeken op internet, daar is alles te vinden. Of toch niet? Al heel gauw zie je door de bomen het bos niet meer. 

Ynze van der Spek is docent wis- en natuurkunde en industrieel ontwerper. Hij kon ook geen goed en uitdagend lesmateriaal over natuur en techniek vinden. Bovendien viel hem op dat veel lessen niet erg uitnodigen tot een onderzoekende en ontdekkende houding. Het materiaal bestond wel vaak verstopt op internet of bij lessen van hemzelf en collega’s. Zo ontstond Proefjes die Boem Doen. Samen met drie collega’s stelde Van der Spek een pakket samen van veertig proefjes die met huis-, tuin-, en keukenmateriaal uit te voeren zijn. Denk aan een kanon gemaakt van een stofzuiger, poppetjes die op water kunnen staan, vliegende theezakjes en nog veel meer. De experimenten zijn voor leerkrachten gemakkelijk voor te bereiden en voor leerlingen leuk om te doen.  

Toen de website Proefjesdieboemdoen.nl een feit was, begon het ontwerpersbloed van docent Van der Spek te kriebelen. ‘Kinderen zitten boordevol fantasie en goeie, vaak onverwachte ideeën die vaak verborgen blijven. Zo ontstond naast de Proefjes die Boem Doen-proefjes een serie maaklessen. Dit zijn maakopdrachten die leerlingen motiveren om hun eigen fantasie en slimheid te gebruiken. Zo zijn daar de Bibberbeesten, grappige trillende robotjes die gemaakt worden van kroonsteentjes, elektriciteitsdraad en een elektromotor. Elk kind van 7 jaar en ouder beleeft hier plezier aan. Na afloop zijn ze trots op hun zelfgemaakte en unieke bibberbeest.’ 

Op Slimme-Handen.nl staan de proefjes en maaklessen verzameld. Werkbladen kunnen gratis worden gedownload. De Bibberbeesten hebben een eigen webshop gekregen, waar je los materiaal kunt bestellen of kant-en-klare bouwpakketjes.
foto Tycho Malmberg door
Tycho Malmberg