Pesten als een aap

De klas uit
Pesten als een aap

Met gestrekte wijsvinger priemt gedragsbioloog Patrick van Veen naar een ouder. ‘Ik raak je niet aan. Ik raak je niet aan’, zegt hij. Van Veen is expert op het gebied van pesten bij apen en kinderen. Het gedrag dat hij demonstreert is vaak te zien bij leerlingen wanneer ze pesten, vertelt hij.  

Er zijn op dinsdag 20 januari bijna honderd ouders van leerlingen naar Biologie Plus School De Triangel in Beuningen gekomen voor een thema-avond over pesten. Gedragsbioloog Patrick van Veen geeft een lezing over observaties van pesten bij kinderen en apen.

Dansende kinderen
‘Het doel van deze avond is om jullie vanuit een ander perspectief naar pesten te laten kijken’, vertelt leerkracht Lidewij de Wit tijdens het openingswoord. Vervolgens komen negen leerlingen het podium op. Twee in het zwart geklede meisjes worden heen en weer geduwd en uitgelachen door de anderen, terwijl de zogenaamde pesters zelfverzonnen danspasjes uitvoeren.

Pestende apen
‘Ohhh’, klinkt het vanuit verschillende kanten van de zaal’, wanneer een paar apen vechtend op het scherm verschijnen. Eén van de apen wordt met stenen bekogeld. ‘Dit is pesten bij apen’, vertelt Van Veen. Hij trekt een vergelijking tussen observaties van pesten bij apen en bij kinderen. Zijn boodschap: mensen kunnen leren van observeren. ‘Het mooie bij gorilla’s is dat als er gepest wordt en de baas dat irriteert, hij meteen ingrijpt. Bij mensen is de verantwoordelijkheid van pesten onduidelijk. Ik heb letterlijk meegemaakt dat kinderen pesten, terwijl ouders toekijken en niet ingrijpen’. Ouders in de zaal beginnen wat te bewegen en te mompelen. ‘We zijn samen verantwoordelijk voor het pestgedrag bij onze kinderen en moeten samen in discussie voor oplossingen’, aldus Van Veen. 

Enthousiaste ouders en leerkrachten
Na afloop van de avond blijven ouders nog een tijd hangen. ‘Pesten is moeilijk’, zegt een ouder. Een ander klopt van Veen op de rug, ‘Erg leuk gedaan.’ Een rij geïnteresseerde ouders staat te wachten om Van Veen vragen te stellen. Een leerkracht: ‘Ik heb vanavond wel geleerd dat het observeren van kinderen erg belangrijk is.’

Ook Patrick van Veen uitnodigen voor een workshop of lezing? Meer informatie vind je op de website Apemanagement.

foto Harmjan Lammers door
Harmjan Lammers