Het (niet) verdwijnen van afval

Lesidee groep 1 t/m 8
Het (niet) verdwijnen van afval

Wanneer je in de stad loopt zie je regelmatig zwerfafval liggen: plastic zakjes, flesjes, klokhuizen of soms zelfs hele pizzadozen. We horen vaak dat afval slecht is voor het mileu, maar wat gebeurt er nu eigenlijk echt met verschillende soorten afval? In dit lesidee ga je met eigen ogen bekijken wat er van zwerfafval overblijft.

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende materialen die allemaal een andere tijd nodig hebben om te verteren. Een bananenschil heeft bijvoorbeeld wel tot twee jaar nodig om te verteren en plastic verdwijnt nooit helemaal, het vergaat alleen tot hele kleine stukjes, micro- en nanoplastics. Deze stukjes blijven altijd in de natuur en zijn soms schadelijk voor land- en zeedieren en planten. Vissen en vogels zien microplastic bijvoorbeeld aan voor voedsel en dit hoopt vervolgens op in hun maag. De stukjes plastic kunnen ook in ons voedsel en drinkwater terechtkomen en de gevolgen voor mens, dier en plant zijn nog niet volledig bekend. Het is daarom heel erg belangrijk dat kinderen leren over de gevolgen van zwerfafval.

Om deze les te introduceren kun je dit filmpje over zwerfaval laten zien aan de klas. Voor dit experiment gebruik je een aantal soorten afval, in dit geval een appelklokhuis, een stuk dun karton en een plastic boterhamzakje. Je kunt het afval zelf meenemen of dit aan de kinderen vragen, maar zorg dat je niet te veel afval gebruikt. Één stuk afval per tweetal of groepje is voldoende als de groepjes allemaal een ander soort afval nemen. Vervolgens ga je op zoek naar een geschikt stukje grond waar jullie het afval voor twee weken begraven op een paar centimeter diepte.

Na twee à drie weken graven jullie het afval weer op, wat is er nog van over? In het experiment met het klokhuis, het karton en het plastic zakje is alleen het plastic zakje nog helemaal onaangetast. Het klokhuis en het stuk karton zijn deels al verteerd onder de grond. Hieronder zie je foto’s van het afval vóór en na 3 weken onder de grond:

Voor  Na