Waterleven in een app

Lesidee groep 5 t/m 8
Waterleven in een app

Heb je je altijd al afgevraagd hoe al die gekke beestjes in het water van de sloot heten? Of welke waterplanten er zoal groeien op de bodem van een vijver? Wacht niet langer, trek je laarzen aan en ga met de nieuwe Waterleven-app van Universiteit Wageningen in de aanslag naar de dichtstbijzijnde sloot, plas of vijver. Zelfs de beginnende naturalist kan zo het rijke – of niet meer zo rijke – waterleven gemakkelijk in kaart brengen. Ook handig voor leerkrachten die met hun leerlingen graag eropuit gaan en hen iets wil bijbrengen over de Nederlandse natuur.

Laagdrempelig
Wie de app opent wordt niet direct geconfronteerd met grote lappen tekst, maar juist met veertien fraaie tekeningen van de meest voorkomende groepen diertjes en planten in de Nederlandse zoete wateren, zoals kevertjes, vissen, waterplanten, slakken of amfibieën. Het maakt de app laagdrempelig en vriendelijk in gebruik. Het enige dat je moet doen, is goed kijken naar wat je in je vizier hebt, klikken op de juiste tekening en doorklikken naar het precieze beestje of plantje; daar lees je vervolgens meer over je vondst.

Soortenquiz
Een leuke bijkomstigheid is dat je je waarneming ook kunt registreren, waardoor je altijd kunt terugkijken welke dieren en planten je in een bepaalde sloot of plas hebt gevonden, en je vondsten met anderen kunt vergelijken. Ook kun je je kennis testen in een soortenquiz, waarmee je een willekeurige soort op naam moet brengen. Hoe vaker je eropuit gaat, hoe beter je erin wordt!

Waterkwaliteit
Jammer genoeg is de waterkwaliteit van het zoetwater in Nederland niet altijd even goed. Twijfel je over de kwaliteit van de sloot bij jou om de hoek, dat kan de waterleven-app je daar ook bij helpen. Met een paar simpele vragen en instructies weet je binnen enkele minuten hoe gezond het water is bij jou om de hoek. En dat is niet alleen leuk, maar ook gelijk leerzaam: de app legt na de test uit wat bijvoorbeeld de gevolgen zijn van troebel water vol kroost voor plant en vis. Genoeg reden dus om deze app met je klas te downloaden.

Boek
De app is een voorloper van het boek Vijver, sloot en plas, een basisgids voor iedereen met interesse in het water om ons heen. Het boek bespreekt onder meer de samenstelling van het water, de rol van waterorganismen, ecologie van water, en ecosystemen zoals rivieren, plassen en sloten.

Download hier de Waterleven-app voor Android of voor iOS/Apple.

 

foto Steijn van Schie door
Steijn van Schie