Week van de Lentekriebels

Lesidee groep 5 t/m 8
Week van de Lentekriebels

‘Met alle ontwikkelingen op het gebied van sociale media, waar kinderen van alles zien en ontdekken, hebben wij als school een rol om onze kinderen daarin te begeleiden’, zegt Harrie van den Bogaard, directeur Kindcentrum De Nieuw Linde. Op zijn school doen ze mee aan de Week van de Lentekriebels. Tijdens deze week leren kinderen over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Voor de school is het doel om kennis te maken met dit thema. Zo kunnen ze hier structureel aandacht aan gaan besteden in de toekomst.

Om deze inburgering te vergemakkelijken is een lespakket ontwikkeld; Kriebels in je buik. Geef één keer per dag les over dit thema en leer kinderen over hun eigen lichaam, de verschillen tussen man en vrouw, en seks. Besteed ook aandacht aan moeilijk bespreekbare onderwerpen, zoals geaardheid en geloof. Kinderen zijn namelijk nog gevoelig voor normen en waarden en vaak hangt er nog geen schaamte rondom het onderwerp, vooral in de onderbouw. Naast informatie leren kinderen ook belangrijke vaardigheden, zoals vragen durven stellen over dit soort onderwerpen en respectvol leren omgaan met anderen.

Docenten van scholen waar dit al wordt gegeven, merken dat dit project werkt. ‘Ik merk dat kinderen er makkelijker, vrijer en in een wat normalere proportie over kunnen praten. Belangrijk is dat ze weten dat ze grenzen kunnen stellen’, zegt een leerkracht van groep 8. Ook voor ouders is het nuttig. ‘Ouders zeiden na afloop van de informatiemiddag: ‘Ik ben blij dat ik geweest ben, want nu weet ik hoe dat ik het moet bespreken met mijn dochter of zoon”, vertelt een schooldirecteur.

Dit jaar is er voor het eerst een Kriebels in je buik Award. Deze wordt uitgereikt aan scholen die seksuele en relationele vorming in hun curriculum hebben opgenomen. Dit geeft niet alleen een goed voorbeeld aan andere scholen, maar je kan er ook een leuke prijs mee winnen! Inschrijvingen zijn open tot 12 maart 2018.

De Week van de Lentekriebels vindt plaats van 19 tot en met 23 maart.
Er is nog meer lesmateriaal te vinden!
Ook is er informatie te vinden met tips om seksualiteit te bespreken met kinderen met een beperking.

 

foto Larissa van Vliet door
Larissa van Vliet