Bewegend kunstwerk van melk

Lesidee groep 5 t/m 8
Bewegend kunstwerk van melk

Op het eerste gezicht lijkt melk misschien een eenvoudige, witte vloeistof. Maar melk bestaat uit allerlei verschillende deeltjes, waaronder water en vetdeeltjes. De reactie tussen zeep en deze deeltjes kan zichtbaar worden gemaakt met levensmiddelenkleurstof.

 

Schenk een diep bord vol melk. Druppel enkele druppels levensmiddelenkleurstof (het liefst meerdere kleuren voor een echt kunstwerk) in het midden van het bord. Doe wat afwasmiddel op een schaaltje en doop hier een wattenstaafje in. Wat denk je dat er gebeurt als je het wattenstaafje met afwasmiddel in de melk doopt? Doop nu het wattenstaafje in het midden van het bord melk.

 

Melk bestaat, naast heel veel water, uit eiwitten en vetdeeltjes. In afwasmiddel zitten zeepdeeltjes. Die zeepdeeltjes hebben een kopje dat van water houdt en een staart die juist van vet houdt. De zeepdeeltjes reageren met het water en het vet uit de melk. Dit veroorzaakt beweging in de melk, die goed te zien is door de kleurstof. Als de reactie tussen het afwasmiddel en de melk na een tijdje stopt, stopt ook de stroming van de melk en de kleurstof.

 

Dit lesidee staat ook op proefjes.nl onder de naam 'kleuren in de melk' (inclusief antwoordblad).

foto Karlijn Keessen door
Karlijn Keessen