Wetenschap: Stinkende stokstaartjes

Natuurnieuws
Wetenschap: Stinkende stokstaartjes

Foto: Flickr/Erik Veland

Een geur zegt meer dan duizend woorden. Dat gaat misschien niet op voor mensen, maar wel voor veel andere dieren. Katten, hyena’s, vleermuizen of grote katachtigen, je kunt het zo gek niet bedenken of ze laten elkaar van alles weten via geur. Zo ook stokstaartjes. Biologen ontdekten dat meer dan duizend verschillende soorten bacteriën de stokstaartjesgeur veroorzaken (Scientific reports, 12 juni).

Geurklieren
Met de geurstoffen bakenen de kleine roofdieren in zuidelijk Afrika hun leefgebied af en identificeren ze familieleden, rivalen of potentiele partners. Hierbij wrijven ze hun geurklieren vlak onder hun staart langs planten en stenen, en laten daarbij een geurpasta achter.

Pastageur
Een team van biologen wilde wel eens weten wat er allemaal in het goedje zat en analyseerde de pasta uit de geurzakjes van 37 stokstaartjes uit de Kalahari-woestijn. Ze kwamen meer dan duizend bacteriën en 220 licht ontvlambare stoffen op het spoor die de pasta zijn specifieke geur geven.

Wasbeurt
Stokstaartjes die met elkaar in een groep leven, hebben ongeveer dezelfde bacteriën in hun geurpasta zitten en ruiken daardoor vergelijkbaar. Waarschijnlijk geven ze de bacteriën aan elkaar door wanneer ze hun geurklieren langs dezelfde objecten wrijven als hun groepsgenoten, ze elkaar een flinke wasbeurt geven of bij andere vormen van sociaal contact.

Ook mensen geven trouwens onvoorstelbaar veel bacteriën aan elkaar door. Maar wees niet bang: de meeste kunnen geen kwaad en je gaat er waarschijnlijk ook niet van stinken.

foto Steijn van Schie door
Steijn van Schie