Thema van de maand: Klimaatverandering

Natuurnieuws
Thema van de maand: Klimaatverandering

De komende maand staat in teken van klimaatverandering. Het is geen nieuws meer dat de aarde opwarmt. Daarom zetten wij de Noorpool in het zonnetje, niet letterlijk natuurlijk, maar 27 februari is de internationale dag voor ijsberen. Een goed moment om eens stil te staan bij deze witte bewoners van de Noordpool. En bioloog, poolreiziger en fotograaf Arjen Drost heeft mooie online lessen over de Noord- en Zuidpool en zo leer je waarom ijsberen geen pinguïns eten. Wist je trouwens een ijsberenvacht niet wit is maar doorzichtig? Helaas wordt het leven van deze indrukwekkende beesten steeds moeilijker door de klimaatverandering. De zeespiegel stijgt, maar hoe zit dat eigenlijk? Ontdek het nu met de lessen uit het themaoverzicht van deze maand!

 

Ook staat Valentijnsdag voor de deur en natuurlijk laten we de dag van de liefde niet ongemerkt voorbij gaan. Cupido staat klaar om de vonk over te laten springen. Laat jouw leerlingen deze liefdesengel een handje helpen en maak een pijl en boog van flossdraad, ijslollystokjes en wattenstaafjes. Of knutsel verstrengelde hartjes met Moebius ringen en versier de klas!

 

De komende maanden

Maart is de maand waarin we al weer naar de lente gaan en dan richten we de schijnwerpers op de kleinste levensvormen: micro-organismen. Sommige bacteriën, schimmels en virussen maken ons ziek, maar het zijn lang niet allemaal slechteriken. Er zijn ook micro-organismen die ons juist helpen gezond te blijven en zonder deze kleine rakkertjes kan je niet leven. Zij helpen onze weerstand te vergroten, ons eten te verteren en sommige maken belangrijke vitaminen. En bij het maken van yoghurt, kaas en zuurkool zijn ze ook onmisbaar.

 

In april staan we stil bij andere onmisbare beestjes, namelijk insecten. Deze kriebelbeestjes kunnen voor veel ongemak zorgen. Jeukende muggenbulten, pijnlijke wespensteken en zoemende bijen. Naast al het overlast zijn deze kroelende en fladderende diertjes essentieel voor een gezonde bodem, het bestuiven van bloemen en produceren van honing. Ook zijn ze een belangrijk onderdeel van de voedselketen en staat ze binnenkort ook op jouw menu.

 

Eerdere thema’s

Winter (januari)

Ontdek hoe dieren zichzelf warm houden in de koude dagen en help de vogels in hun zoektocht naar voedsel.

Download hier het themaoverzicht winter

 

Wil je niks missen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

 

foto Shira Bonnink door
Shira Bonnink