Thema van de maand: Vogels

Natuurnieuws
Thema van de maand: Vogels

Mei-maand, ei-maand. Wat heet, al vele jonge vogeltjes zijn al uit hun ei gekropen. Heb je het al gezien via de webcams van Beleef de lente? Bekijk hier de schattige baby oehoe die onlangs werd geboren. Zie je bij de andere vogels ook al jonkies? Mei is dan ook de maand dat we ons bezighouden met het thema vogels.

 

Er valt veel te ontdekken over vogels. Sommige vogels komen overvliegen vanuit verre landen, bouwen ingewikkelde nesten en hebben de mooiste verenkleden. Wist je bijvoorbeeld dat de noordse stern wel 18.000 kilometer aflegt om te broeden?

 

Komende maand zullen we veel over deze gevederde dieren te weten gaan komen, hou daarom goed deze website en onze social media (Instagram en Facebook) in de gaten om geen lesidee te missen. Hier kun je alvast het themaoverzicht bekijken van wat we tot nu toe hebben aan vogellessen.

 

Tijdens de Nationale Vogelweek van 8 tot 16 mei kun je coronaproof vogels spotten met een app genaamd ‘de digitale excursieleider’. Deze app neemt je mee naar de mooiste en leukste natuurdiamantjes van Nederland, ook de wat minder bekende.

 

Wil je tips over hoe je het beste vogels kunt kijken? Op de website van de vogelbescherming vind je die, samen met nog veel meer handige info. Als je een echte vogelaar wilt worden kun je zelfs een gratis cursus doen waarin je alles leert over de vogels in Nederland, inclusief hun geluiden.

 

De cursus is samengesteld door ambassadeurs Nico de Haan en Camilla Dreef. In de eerste les komen bijvoorbeeld roodborstjes, pimpelmezen, tuintips en vogelkijktips aan bod. Aan het einde test je je opgedane kennis met een quiz!

 

 

 

Komende maanden

 

In zomermaand juni wordt het thema: water! Wij in Nederland zijn heel erg afhankelijk van water. Om te drinken, maar ook omdat we grotendeels onder de zeeniveau wonen. Op nwent.nl gaan we alle kanten van water bekijken en ook de IVN slootjesdagen vinden weer plaats, van 11-13 juni. Wereld oceanendag valt op de 8e van deze laatste maand voor de zomervakantie.

 

De maanden juli en augustus betekenen tijd voor vakantie, daarom doen we ook twee maanden met het onderwerp: dieren van ver en dichtbij. We staan stil bij allerlei bijzondere dieren op verschillende plaatsen op de wereld. Welke dieren heb jij wel eens gezien in het park, tijdens een dagje weg of op vakantie?

 

Eerdere thema’s

 

Insecten (april)

Al die kriebelbeestjes lijken soms misschien vervelend, maar ze zijn erg nuttig voor ons en onze omgeving. Ze zijn essentieel voor een gezonde bodem, het bestuiven van bloemen en het maken van honing. Ontdek alles in de lesideeën van dit thema.

Download hier het themaoverzicht insecten of kijk op het pinterest bord.

 

Micro-organismen (maart)

Maken bacteriën ons altijd ziek? Of zijn ze ook nuttig voor ons? Ontdek de onzichtbare wereld van de micro-organismen in de lesideeën van dit thema.

Download hier het themaoverzicht micro-organismen of kijk op het pinterest bord.

 

Klimaatverandering (februari)

Wat heeft klimaatverandering voor gevolgen voor de noord- en zuidpool, de zee en de dieren? En hoe ontstaat het eigenlijk? Ontdek het in de lesideeën van dit thema.

Download hier het themaoverzicht klimaatverandering of kijk op het pinterest bord.

 

Winter (januari)

Ontdek hoe dieren zichzelf warm houden in de koude dagen en help de vogels in hun zoektocht naar voedsel.

Download hier het themaoverzicht winter of kijk op het pinterest bord.

 

 

Wil je niks missen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

 

Foto: Dominik VO via Unsplash

 

foto Nikki Doornhein door
Nikki Doornhein