Lange wespenoverlast verwacht

Lesidee groep 1 t/m 8
Lange wespenoverlast verwacht

Foto: David Farquhar

Er worden veel meer wespenkoninginnen gesignaleerd dan normaal, blijkt uit meldingen gedaan op de website van de Natuurkalender. (www.natuurkalender.nl). Doordat de temperatuur in maart dit jaar veel hoger was dan normaal, zijn veel wespenkoninginnen eerder ontwaakt uit hun winterslaap. En dat kan voor extra overlast zorgen deze zomer.

Toch hebben de ontwaakte koninginnen door een relatief koude maand april nog maar weinig voortgang kunnen maken bij het bouwen van hun nesten; ze zijn nog maar klein voor deze tijd van het jaar. De kou heeft echter geen invloed gehad op de overleving van de koninginnen. In de eerste helft van het jaar zijn er al zo’n vier keer meer wespen dan gemiddeld doorgegeven op Waarneming.nl (www.waarneming.nl). 

Twee generaties
Volgens de Natuurkalender zou de koninginnenovervloed onder andere kunnen komen doordat er vorig najaar sprake was van nesten die in november nog actief waren. Het gaat hier om zogenaamde tweede-generatienesten, waarbij er een geheel nieuw nest is ontstaan toen het wespenseizoen eigenlijk al afgelopen was.

Normaliter komen de nieuwe koninginnen aan het eind van het wespenseizoen tegelijkertijd met de mannetjeswespen uit. De koninginnen laten zich dan bevruchten voordat zij in winterslaap gaan. Door deze tweede-generatienesten hebben nu dus koninginnen van twee verschillende generaties de winter overleefd.

Lange overlast
De meeste nesten zijn nu nog erg klein door de wisselvallige lente. Als deze zich nu normaal gaan ontwikkelen zal men pas in de loop van augustus echt last krijgen van de wespen. Omdat er echter al nesten in februari en maart zijn gebouwd, zou de overlast ook al begin juli kunnen beginnen. Volgens de Natuurkalender gaat de combinatie van vroege en late wespen leiden tot een lange periode van wespenoverlast.

Meer weten?

-          Achtergrondinformatie over de wesp: https://www.wespenbeheer.nl/Wespen

-          SchoolTV over de levenswijze van wespen: http://www.schooltv.nl/video/nieuws-uit-de-natuur-wespen/#q=wesp

-          SchoolTV over de sociale familiebanden bij wespen, hommels en groene mieren: http://www.schooltv.nl/video/micro-monsters-in-de-klas-familiebanden-bij-insecten/#q=wesp

foto Nina Wubben door
Nina Wubben