Spieken bij reigers en ooievaars

Lesidee groep 1 t/m 8
Spieken bij reigers en ooievaars

Foto: Frank van Groen/Vogelbescherming

Wat is er zo bijzonder aan de ooievaar?
O Hij was in Nederland bijna uitgestorven, maar is weer helemaal terug
O De jongen beginnen pas met kikkers eten als ze een jaar oud zijn
O Man en vrouw overwinteren gescheiden: mannen in Afrika, vrouwen in Turkije

Een voorbeeld van een dagelijks ververste quizvraag op website Beleef de Lente, waarmee je in de klas kan testen hoeveel leerlingen weten over vogels. Sinds 9 maart volgen de webcams van Vogelbescherming op Beleef de Lente traditiegetrouw het liefdesleven en de familiedrama’s die zich afspelen rond nesten van Nederlandse vogels. Een prima aanleiding om in de klas natuurlessen te geven, met een keur aan lestips en gratis handreikingen als werkbladen, logboekjes, bouwplaten en clips toegespitst op leerlingen van groep 1 tot en met 8. Bovendien kun je opkomende vragen meteen stellen aan echte vogelexperts.

Oudste reigerkolonie
Dit jaar worden negen vogelnesten gevolgd: van de bosuil, kerkuil, steenuil, slechtvalk, ooievaar, gierzwaluw, ijsvogel, koolmees en blauwe reiger. Voor het merendeel gaat het om  vogels in nestkasten waarbij zowel binnen- als buitencams 24/7 volgen wat er zich allemaal in en om de nesten afspeelt. Voor het eerst zijn er dit jaar ook beelden van een koloniebroeder, van reigers in de kolonie van Park Frankendael in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer. Dit is de oudste reigerkolonie van Amsterdam, waar nu jaarlijks tussen de 30 en 40 jaar blauwe reigers broeden. De vogels worden daar nu met rust gelaten, maar honderd jaar geleden nog fanatiek bestreden en neergeschoten omdat ze ‘schadelijk wild’ zouden zijn. Momenteel zijn er ruim 25 reigerkolonies met meer dan 800 broedparen in de regio Amsterdam.

Eerste jongen
Sinds begin maart broeden de gevolgde reigers van Frankendael, dus kunnen elk moment de eerste jongen uitkomen. De broedtijd bedraagt 23 tot 28 dagen en zowel mannetjes als vrouwtjes broeden de 3 tot 7 eieren uit. Elders in de kolonie zijn al grote jongen aanwezig en tot in juni zijn broed- en voertaferelen waar te nemen via de webcam.

Temptation Island
Rond het ooievaarsnest van Beleef de Lente bovenop het stadshuis van Gennep hebben zich al allerlei taferelen afgespeeld: Temptation Island is er niks bij. Toch lijkt het erop dat uiteindelijk de oude vertrouwde Pa en Ma weer de vaste nestbewoners zijn en middels luchtgevechten andere kapers op de kust hebben afgeslagen. Er wordt flink geklepperd en gebaltst, dus het is nu wachten op het eerste ei: een mooie lentebode. Het levende bewijs – even terugkomend op bovenstaande quizvraag – dat de ooievaar weer helemaal terug is, terwijl hij in Nederland bijna was uitgestorven.

Beleef de Lente website: https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente
Beleef de Lente lestips: https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/lestips
Stem tot voor de Gouden Grutto (op de boer met de beste plannen voor natuur op zijn bedrijf); https://www.redderijkeweide.nl/gouden-grutto
Nationale Vogelweek, 6 t/m 14 mei,: https://www.vogelweek.nl

foto Gert van Maanen door
Gert van Maanen