Wetenschap: Chimps kiezen nauwkeurig een slaapboom

Natuurnieuws
Wetenschap: Chimps kiezen nauwkeurig een slaapboom

Driekwart van de chimpansees in het Ugandese natuurgebied Toro-Semliki kiest voor de boomsoort Uganda Ironwood om hun nest in te bouwen. En dat is opvallend, volgens Amerikaanse onderzoekers, want slechts één op de tien bomen in het gebied is van die soort. 

Chimpansees besteden veel tijd en energie aan het bouwen van hun nest hoog in de bomen. Als ze een geschikte boom hebben uitgezocht, buigen en breken ze takken om die met het aanwezige gebladerte samen te vlechten tot een dik, verend matras. Die dieren wegen 30 kilo of meer, dus hun slaapplekken moeten behoorlijk stevig zijn. 

De onderzoekers turfden voor 1844 chimpnesten welke boomsoort de dieren hadden gekozen. Daarna voerden ze allerlei metingen uit. Het bleek dat de Ironwood-bomen de stijfste en tegelijk de buigzaamste takken hadden. Ideaal voor een stevig en tegelijk verend bedje, denkt onderzoeker David Samson. ‘Chimpansees zijn net als mensen erg selectief als het aankomt op waar ze slapen.’ 

De kruinen van Ironwood-bomen hebben in vergelijking met andere boomsoorten ook vrij veel blad en zijn nogal compact. Samson denkt dat bomen de chimps hierdoor ook meer bescherming bieden tegen hun natuurlijke vijanden en tegen ziekmakers.

Benieuwd hoe jouw leerlingen apenbedden zouden maken? Laat ze apenbedden ontwerpen en maken!


Foto: David Samson

 

foto Jeroen Scharroo door
Jeroen Scharroo