Diner van Afval
De biologieconferentie Afvalbak Aarde zorgt samen met het congrescentrum De Werelt voor het Diner van Afval, gemaakt van voedsel dat anders in de prullenbak zou belanden.

Chef-kok Peter Habermehl van congrescentrum De Werelt is enthousiast als hij hoort dat hij het Diner van Afval mag bedenken en bereiden voor de conferentie Afvalbak Aarde op 22 november. ‘Ik heb met mijn groenteboer al een afspraak dat hij me belt als hij een kratje bijna overrijpe tomaten heeft. De vraag om een driegangendiner van afval voor tweehonderd man te verzorgen is een extra grote uitdaging.’

De conferentie Afvalbak Aarde is de biologieconferentie voor leerkrachten in het primair onderwijs en vindt plaats op 22 november. De deelnemers hebben keus uit twaalf workshops en daarnaast is André Kuipers ochtendspreker. Om het thema afval de hele dag terug te laten komen, heeft de organisatie het congrescentrum uitgedaagd het diner en de lunch te bereiden van voedsel dat anders in de prullenbak zou belanden.

Verspilling van voedsel gebeurt op vele plekken. Boeren gooien eten weg dat supermarkten niet willen afnemen, supermarkten gooien eten weg dat ze niet kunnen of mogen verkopen en consumenten gooien etensresten in de prullenbak. Meer dan 40 procent van het geproduceerde voedsel gaat ergens in deze keten verloren. Het Diner van Afval is een actie tegen deze voedselverspilling en wil een voorbeeld zijn voor iedereen die bewust met voedsel wil omspringen en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.
Chef-kok Habermehl: ‘Het is de eerste keer dat wij zo bewust bezig zijn met producten die we normaliter niet aan onze gasten serveren. Ik vind het mooi dat een paar extra telefoontjes zo’n no-waste diner opleveren!’

Ook meedineren met het Diner van Afval?

Foto's mede mogelijk gemaakt door Kromkommer:
Met de smaak en kwaliteit van al deze groenten is niets mis, maar toch belanden ze op de afvalberg, bij veevoer of in de biovergister. Kromkommer zorgt er daarom op allerlei manieren voor dat deze groente weer terugkomen op JOUW bord.