Klepperende ooievaars bespieden via webcam

Lesidee groep 1 t/m 8
Klepperende ooievaars bespieden via webcam


Wat is er leuker dan het liefdesleven van vogels te volgen? Vanaf Valentijnsdag, zondag 14 februari, kunnen scholen weer live meekijken in vogelnesten via Beleef de Lente Junior.

De spectaculaire paringsdans van de baltsende kraagparadijsvogel uit Nieuw-Guinea is natuurlijk moeilijk te overtreffen. Toch tortelen ook in Nederland de duiven er lustig op los en leveren op hun nest klepperende ooievaars spannende tafereeltjes op. Beelden die een prima aanleiding vormen om in de klas natuurlessen te geven. Vogelbescherming Nederland biedt heel toepasselijk vanaf zondag 14 februari, Valentijnsdag, weer live-beelden van vogelnesten aan via www.beleefdelentejunior.nl. Die zijn rechtstreeks met de hele klas te volgen, maar er worden ook dagelijks clips samengesteld van de bijzonderste momenten. Voor de leerkrachten zijn er gratis werkbladen toegespitst op de leerlingen van groep 1 tot en met 8.  

Beleef de Lente is een zeer succesvol project. Al tien jaar lang volgen jaarlijks meer dan een miljoen mensen de belevenissen van de vogels in de lente op de voet. De scholenversie Beleef de Lente Junior richt zich speciaal op de lievelingsvogels van kinderen en biedt – op maat toegesneden – gratis lesmateriaal. In het komend seizoen staan de slechtvalk, kerkuil, bosuil en tuinvogels als de koolmees centraal. Ook de ooievaar – volgens Vogelbescherming de lieveling van veel kinderen – en weidevogels worden door een webcam bespied. Kinderen kunnen zo van heel dichtbij zien hoe vogels de lente in het hoofd krijgen: flirten, paren, eieren uitbroeden, jongen voeren en – als alles goed gaat – het uitvliegen.

Via de websites zijn veel lesideeën te vinden en achtergrondinformatie toegespitst op de kerndoelen en leerlijnen in het onderwijs. In totaal zijn er 96 lestips met interactieve voorleesverhalen, werkbladen met vogelgeluiden, zoekkaarten voor vogeltellingen, invulbladen bij vogellogboeken en praktische opdrachten als het maken van vogelkalenders, nestkastjes of kleurplaten. Beleef de Lente Junior is daarmee een handige hulp bij de invulling van natuurlessen en een prima manier om naar de zomer toe te werken.

foto Gert van Maanen door
Gert van Maanen