Leer buiten fotograferen

Lees, kijk, speel
Leer buiten fotograferen

Quiniver Tuinder en Frederiko Burger, beiden 14 jaar, hebben er twee jaar over gedaan om het boek Natuurfotografie voor kinderen te schrijven. ‘Gaas en hekken op foto’s vermijd je door de lens zo dicht mogelijk bij het gaas te houden’ of ‘het met de hand vasthouden van bloemen bij veel wind levert scherpe foto’s op’, tippen de schrijvers hun lezers. Prachtige zelfgemaakte foto’s laten zien tot welk resultaat de suggesties van Quiniver en Frederiko leiden. 

Simpele apparatuur
De jongens houden van de natuur in hun eigen omgeving en vertellen hoe je dieren met gemak op de foto zet: ‘Benader dieren heel langzaam, zodat je zo dichtbij mogelijk kan komen voor de beste foto. En fotografeer dieren op ooghoogte, zodat je als kijker het gevoel krijgt dat je in de wereld van het dier bent.’ Bijzonder is dat ze zelf geen gebruik maken van luxe camera’s, maar juist goedkope compact- of brugcamera’s. Ze vinden kennis over compositie en oefening veel belangrijker.

Natuurtalenten
De jongens hebben talent, dat blijkt uit de prachtige foto’s die door het hele boek heen staan. Zo schittert bijvoorbeeld een paddenstoel die vanonder gefotografeerd is, waarbij het licht door de hoed heen komt. Het mos op de foto zorgt voor nog meer contrast. Wil je ook mooie natuurfoto’s maken? Ga dan zeker aan de slag met Natuurfotografie voor kinderen

Wist je al dat Nikki (10 jaar) de WNF Photo Award heeft gewonnen? Bekijk hier haar foto Koning Koraal! 

Natuurfotografie voor kinderen 
Quiniver Tuinder en Frederiko Burger 
KNNV Uitgeverij
ISBN 978 90 5011 520 9
Paperback, 128 pagina’s, 14,95 euro

foto Harmjan Lammers door
Harmjan Lammers