Wilde katten geboren

Natuurnieuws
Wilde katten geboren

Het was lang erg rustig op het wildekattenfront in Nederland: de soort komt hier van origine wel voor, maar is al eeuwenlang uitgestorven. In buurlanden wist de soort zich echter te handhaven en zelfs langzaam maar zeker zijn leefgebied uit te breiden. In 2013 werd tijdens onderzoek door ARK Natuurontwikkeling één wilde kat waargenomen. Bijzonder is dan ook dat er in 2014 al vijf katten zijn gezien, waarvan drie wilde katers inmiddels een zender dragen. De andere katten werden geregistreerd met behulp van cameravallen.

De roofdieren die in Limburg zijn gezien zijn geen verwilderde huiskatten, maar Europese wilde katten (Felis silvestris silvestris). De wilde katten die nu zijn gezien zijn vermoedelijk afkomstig uit de Eifel of de Ardennen. Daar zitten grote populaties wilde katten, die op zoek gaan naar een eigen leefgebied. De katten in Zuid-Limburg hebben zich gevestigd in het Vijlenerbos.

Op 25 oktober vingen onderzoekers van ARK een acht maanden oude kater. Op deze leeftijd leven jonge katten nog in de buurt van hun moeder. De onderzoekers vermoeden daarom dat het dier dicht bij de grens geboren moet zijn. Begin december werden er foto’s gemaakt van een andere wilde kat, die jonger is dan de kater gevangen in oktober.

Volgens de onderzoekers is de aanwezigheid van de jonge katten een teken dat de Europese wilde kat zich in Nederland thuis voelt. De ontdekking is een goede reden voor de provincie Limburg om meer geschikt leefgebied te ontwikkelen. Daarnaast werken natuurorganisaties aan het verbeteren van verbindingen tussen leefomgevingen, zodat de wilde katten nog makkelijker nieuwe leefgebieden kunnen bereiken. Ook andere roofdieren hebben hier profijt van.

Op dit filmpje kun je beelden van de jonge wilde kat zien die met een cameraval zijn gemaakt. ARK Natuurontwikkeling werkt samen met de provincie Limburg aan een soortbeschermingsplan voor grote roofdieren, waaronder de wilde kat. Via hun website kom je meer te weten over de wilde kat en het onderzoek. Roofdier gespot? De superhandige roofdierenapp van ARK helpt bij de herkenning van dieren, sporen en uitwerpselen. Je kunt hem downloaden via Google Play en Apple appstore.

Foto: GrottesdeHan, 2012

foto Janneke Razenberg door
Janneke Razenberg