Wetenschap: Merel maakt lange dagen

Natuurnieuws
Wetenschap: Merel maakt lange dagen

Hoewel merels van oorsprong bosvogels zijn, hebben ze zich prima ingesteld op het stadsleven. Hiervoor hebben ze hun gedrag zelfs aangepast aan de straatverlichting. Duitse biologen van de universiteit van Leipzig ontdekten dat merels in parken met kunstlicht langer doorgaan met eten zoeken dan hun soortgenoten die in een onverlicht bos leven. Hiervoor voorzagen ze tweehonderd merels in en rond de stad Leipzig van ringen en hielden ze deze nauwgezet in de gaten. De onderzoekers kozen hiervoor de periode dat de dagen steeds langer worden, tussen maart en juli. ‘Tijdens de korte dagen in maart stopten de merels in het bos bijna een uur eerder met voedsel zoeken dan hun soortgenoten in de verlichte stad. Hoe langer de dagen werden, hoe kleiner de verschillen. In de zomer was er nog maar een paar minuten verschil tussen stad- en bosvogel’, aldus bioloog Anja Russ.

De resultaten van dit onderzoek zijn bekendgemaakt ter gelegenheid van de Nacht van de Nacht op 25 oktober. Met dit initiatief vragen milieuorganisaties al tien jaar aandacht voor de gevolgen van lichtvervuiling. Een jaar geleden ontdekte dezelfde Duitse onderzoeksgroep al dat straatgeluid en kunstlicht in het centrum van Leipzig zorgen dat merels tot vijf uur eerder actief zijn dan merels in stille en onverlichte delen van de stad. Er zijn geen directe aanwijzingen dat het maken van langere dagen slecht is voor stadmerels. Zo zijn er geen grote verschillen in het gewicht van stads- en bosmerels, een maat voor de conditie waarin ze verkeren. Stadsvogels hebben de extra eettijd blijkbaar gewoon nodig om aan voldoende voedsel te komen, omdat de kwaliteit en beschikbaarheid van regenwormen, insecten en bessen in de stad minder is.

Vooral mannetjesmerels blijven in de stad altijd iets later op om door te eten. In het bos stoppen vrouwtjes- en mannetjesmerels ongeveer even laat. De onderzoekers denken dat dit komt doordat mannetjesmerels altijd iets groter zijn dan vrouwtjes en dus ook iets grotere ogen hebben. Dankzij die grotere ogen kunnen ze in de schemer waarschijnlijk ook iets beter hun voedsel blijven zien. Vooral echte stadse merelkerels maken dus de langste dagen.

Foto
: Andreas Trepte

foto Gert van Maanen door
Gert van Maanen