Paarse pissebed

Vraag maar raak
Paarse pissebed

Opschudding tijdens het speelkwartier op de Groningse basisschool de Meander. Een leerling uit groep 2, Michiel Westra, heeft een bijzondere vondst gedaan. Onderwijzer Leonie van Dalen schrijft: ‘Langs de muur liep een pissebed. Op zich niet bijzonder, ware het niet dat de kleur toch wel zeer bijzonder was: helder paars en glimmend.’

Pissebedden zijn vaker te zien onder een stoeptegel of in een vochtig hoekje in de tuin. In Nederland leven bijna veertig verschillende soorten pissebedden. De meeste zijn grijs of bruin, maar er bestaan ook pissebedden met gele of rode spikkels. Er is zelfs een zalmroze pissebed. 

De paarse pissebed daarentegen is geen aparte pissebeddensoort, maar een gewone pissebed die ziek is. Daarom staat deze pissebed niet op de handige zoekkaart pissebedden van NBC Naturalis. Hij heeft een virus en het virus is blauw. De pissebed kleurt daardoor helder paars en een beetje glimmend. Hoe meer virussen in de pissebed zitten, hoe paarser de pissebed eruit ziet. 

Tien tot twintig procent van de pissebedden gaat dood aan dit virus. Een zieke pissebed houdt extra water vast en wordt daardoor opgezwollen en een beetje sloom. Vogels en andere pissebeddeneters hebben zo’n zieke pissebed dan ook snel te pakken. Maar ook pissebedden zelf eten soms een zieke soortgenoot op. Dat is niet zo slim, want ze krijgen dan eveneens het virus. Na twee weken zijn ze zelf paars en glimmend en een week later gaan ze dood.

Paniek als een leerling een opgezwollen, inactieve pissebed aanziet voor een paars snoepje is niet nodig. De geïnfecteerde diertjes zijn schadelijk voor hun gezonde soortgenoten, maar niet voor mensen.

Lees het uitgebreide artikel door Jeroen Scharroo op www.bionieuws.nl
Onderzoek met de klas pissebedden, gewoon op het schoolplein.

Foto: Roy Kleukers, Kennis centrum Insecten en overige ongewervelden, NBC Naturalis

foto Karianne Djoyoadhiningrat-Hol door
Karianne Djoyoadhiningrat-Hol